Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой повтаря тезите на Путин за Украйна в България


Президентът на Русия Владимир Путин. Колаж
Президентът на Русия Владимир Путин. Колаж

Пропагандата на Кремъл оправдава войната срещу Украйна с твърдения за нацисти, геноцид и ядрено оръжие. Международните организации отхвърлят тези обвинения. В България това обаче не пречи на политици и журналисти да ги повтарят дословно.

Руската пропаганда вече е ограничена в България, но тя умее да говори и на чист български. Тезите на Путин звучат безкритично от националния ефир, от политически сили, от коментари в социалните мрежи.

Вероятно това е причината група интелектуалци да осъдят злоупотребата със свободата на словото и да напомнят, че българското законодателство забранява оправдаването и омаловажаването на престъпления срещу мира.

Най-кратката дефиниция за престъпление срещу мира е замислянето или провеждането на военна агресия в суверенна страна. Омаловажаването и оправдаването на подобно действие не е защитено от правото на свобода на словото.

Путин обяви началото на "специализирана военна операция" в реч на 24 февруари. В тази реч той разви основните си тези като това, че Украйна е управлявана от нацисти и е извършвала геноцид в Донбас.

Тук сравняваме официалните тези на Путин, с които той аргументира нахлуването на Русия в Украйна, и тезите, които се изричат от негови говорители в България.

Пълно или почти пълно съвпадение установихме в тезите на партия "Възраждане", БСП и телевизията ѝ БСТВ, отделни предавания на обществените БНТ и БНР, няколко частни издания.

Какви са тезите на Путин

На 24 февруари Русия започна война срещу Украйна. Това стана едновременно с реч на президента Путин, в която той изтъкна следните основни твърдения за войната:

  • Русия започва „военна операция“, за да отговори на заплаха за нея самата. Заплахата е в това, че НАТО, и по-специално САЩ, са "превзели" Украйна още през 2014 г., практически я управляват, и я превръщат в "анти-Русия". Тоест, войната е предизвикана от НАТО и САЩ;
  • Русия защитава населението на Донбас от "геноцид", извършван от "нацисткото" управление в Киев. Москва обвинява Украйна в това, че не е спазила Минските споразумения за възстановяване на мира в района. Тоест, войната е предизвикана от Украйна.

По-късно част от тезите бяха доразвити, не само лично от Путин. Това стана, когато Америка и Европа започнаха да налагат санкции на Русия. Сред санкциите беше и забраната на руски държавни медии в страните, наложили ограниченията.

Ето основните тези на Кремъл:

  • Санкциите срещу Русия пречат на тези, които ги налагат. Наред с това Путин ги определи като "равносилни на обявяване на война";
  • Спирането на руски държавни медии в ЕС е посегателство срещу свободата на словото, а войната е само повод за тази цензура;
  • НАТО е обещала да не се разширява на изток след разпадането на СССР, но е излъгал;
  • Украйна готви ядрено оръжие и е имала военно-биологична програма, финансирана от САЩ.

Проверка на твърденията

Тезите на Москва се оборват от ООН, НАТО, ЕС, Червения кръст, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа(ОССЕ), Амнести интернешънъл, Хюман райтс уоч, Международната организация на труда, репортерите на място. Ето някои от тях.

„Военна операция“. Агресор ли е Русия

Навлизането в суверенна територия с тежка бойна техника, което води до сражения между две армии, е война. ООН определя събитията в Украйна като "руска агресия".

Първият, който се усъмни, че агресията е война, беше министърът на отбраната Стефан Янев:

"Да не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна. Путин внимателно избягва ползването на думата война. Доста фриволно се използва тази дума“, каза той в самото начало на агресията, а два дни по-късно потвърди мнението си.

Янев беше уволнен, а после намекна, че ще направи партия.

По същия начин руската агресия беше определена и от журналиста от БНР Петър Волгин.

"Специализираната военна операция, която провежда Русия в момента, закъсня точно с осем години", написа той на 24 февруари във Фейсбук.

Имало ли е геноцид, извършван от Украйна, срещу хората в Донбас

Русия говори за геноцид в Украйна през 2013 и 2014 г. (тоест преди Москва да превземе Крим и да подпомогне окупацията на Донбас), след което твърдението задълго изчезва от публичното говорене.

Районът на Донбас от години е под ежедневно наблюдение на ОССЕ, които изготвят всекидневни доклади. ОССЕ определи като неверни твърденията на Русия за провеждан геноцид.

Според лидера на парламентарната партия "Възраждане" Костадин Костадинов Русия „защитава сънародниците си“ в Украйна.

"Мирните жители в Донецк и Луганск осем години бяха подлагани на военен терор от страна на украинската армия. Много хора загинаха", пише отново Петър Волгин във Фейсбук.

"Тази [украинска] тактика беше в Донбас, сега се прехвърля върху цяла Украйна. Тази власт е антиукраинска и ще отмъщава на своя народ максимално", каза професорката в Софийския университет и член на Via Evrasia Дарина Григорова пред предаването "Демокрация" на Петър Волгин в частната ТВ1.

САЩ ли управляват Украйна

Според Кремъл САЩ и Западна Европа са превзели Украйна през 2013-2014 г., когато масови протести свалиха проруското управление на страната. Протестите започнаха след като украинските власти отказаха да подпишат споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС и избраха по-силни връзки с Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше избран за президент през 2019 г. На първия тур за него гласуваха над 30%, а на втория тур - 73,2%. На изборите няма сериозни нарушения.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов украинското правителство, както и българското, е управлявано от САЩ.

В понеделник Костадинов съобщи, че има забрана за влизане на територията на Украйна, тъй като по думите му е лидер на проруска партия.

Според журналиста Явор Дачков, гостуващ в предаване на Георги Любенов по БНТ на 5 март, „причината за тази война не е Украйна, а настъплението на американците към границите на Русия (...) Тази война започна, защото САЩ организираха преврат [в Украйна]“.

Според Дарина Григорова, Западът има съучастие в украинските протести от 2014 г. Тя каза това пред Петър Волгин, в негово предаване в частната ТВ1.

Обещавала ли е НАТО, че няма да се разширява на Изток; Била ли е принудена Русия да се отбранява от САЩ

Официален документ с подобно съдържание не съществува. През 2014 г. в свое интервю Михаил Горбачов заявява, че подобни ангажименти никога не са поемани от Запада към Русия.

През 1993 г. тогавашният руски президент Борис Елцин пък пише на американския колега Бил Клинтън, че разширяването на НАТО в Източна Европа „не води автоматично до обръщане на алианса срещу Русия“, както и че страни, които са били част от Варшавския договор, имат право, като суверенни, да се присъединяват към НАТО.

"Тогава на Горбачов му обещаваха, че ако Съветският съюз се съгласи с обединението на Германия и изтегли войските си оттам, НАТО няма да се разширява на изток. Дали от глупост, дали поради някакви други причини, Михаил Сергеевич реши да повярва на това. И Русия се оказа измамена", каза в свой коментар по предаването си в БНР Петър Волгин на 19 февруари.

Според преподавателя в Софийския университет и бивш депутат от БСП проф. Иво Христов войната в Украйна всъщност е реакция на Русия срещу САЩ и тяхната експанзивна политика.

"Последната черта бяха опитите Украйна да бъде вкарана в НАТО. Това означаваше, че ако бъдат разположени модерни военни инсталации в Харков, полетното време до Москва е 5 минути. Русия щеше да е поставена в положение сама да си направи харакири или да отдалечи тази опасност. САЩ поставиха Русия в цугцванг", каза той в предаването "Не се страхувай" по телевизия Евроком на 2 март.

Дали санкциите правят Москва по-силна, а Европа - по-слаба

Санкциите, наложени на Русия от 2014 до днес, сриват всяка възможност Русия да финансира войни занапред. Както предупреждаваха САЩ, Канада, Великобритания и ЕС, това са най-мащабните санкции, налагани някога на която и да било страна.

Русия е блокирана от финансови операции в четири валути и извадена от системата за международни разплащания SWIFT, до нея не могат да достигат технологии, които поддържат производството, а политиците и бизнесът ѝ са с блокирани сметки, имущество и достъп до света.

Налагането на санкции на Русия е тема, която разделя българските политици от много години, но войната изведе въпроса на друго ниво.

В Народното събрание против санкциите са БСП и "Възраждане". Първите гласуваха с "въздържал се" по текст от парламентарна декларация, посветен на санкциите, а вторите - "против" (макар че всички осъдиха действията на Русия в Украйна).

Лидерката на БСП Корнелия Нинова напомни, че партията ѝ е срещу санкциите още от 2014 г., с аргумента, че те са неефективни и от тях страда българският народ, икономиката и енергетиката. БСП е част от управляващата коалиция.

Според Петър Волгин, който води предаване в общественото БНР, санкциите, наложени през 2014 г., са направили Москва по-силна.

Готви ли Украйна ядрено оръжие и има ли военно-биологична програма, финансирана от САЩ

Тези обвинения са съвсем нови и засега не се откриват в изявления, правени преди 2022 г.

На 21 февруари Путин каза, че Украйна използва съветски технологии, за да развива ядрено въоръжение, което да използва срещу Русия. По-късно руски военни излязоха с официално твърдение за „военно-биологичната програма“ на Украйна, финансирана от САЩ. Подобни твърдения отправяха и представители на руски посолства в няколко страни.

Украйна не притежава ядрени оръжия от 1994 г., когато целият ѝ ядрен арсенал отива в Русия.

Нито една международна институция не е установявала развитие, нито подготовка за развитие на ядрено оръжие в Украйна.

Различни теории споменават за наличието на „военно-биологични комплекси“, финансирани от САЩ в Украйна, но и за това няма доказателства.

В социалните мрежи се разпространяват хиляди документи с подвеждащо съдържание по тази тема. През годините подобни материали са публикувани и от българката Диляна Гайтанджиева, а наскоро припомнени по телевизията на БСП, БСТВ, в предаването на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев.

Според Явор Дачков "има много информация за това, че са подготвени ядрени оръжия, за това, че има биологични лаборатории".

В последните седмици тезата беше подхваната от конспиративното движение в САЩ QAnon, известно с подкрепата си за Доналд Тръмп и с агитацията срещу ваксините.

В Украйна няма нито една лаборатория, която да е класифицирана на ниво за развитие на най-опасните патогени.

Цензура ли е забраната да омаловажаваш войната

Първият, който напомни, че отричането и грубото омаловажаване на престъпления срещу мира и човечеството, не е изричане на мнение, а е престъпление, беше адвокат Александър Кашъмов. Последваха същите предупреждения от страна на бившия външен министър Соломон Паси, на интелектуалци и депутати. Те се позовават на чл. 419а от Наказателния кодекс.

България, ЕС и САЩ забраниха разпространението на руски медии, собственост на държавата. Като причина Брюксел посочи „действия за дезинформация и манипулиране на информацията срещу ЕС и неговите държави членки“.

Телевизията на БСП отстоява тезата на Путин - че това е цензура. Ръководството на БСТВ написа в декларация, че е затруднена с представянето на „обективната истина“, заради „безпрецедентната цензура, наложена от ЕС на руските информационни канали.

Депутатът от БСП Александър Симов сравни ситуацията със заглушаването на западни медии като Би Би Си и Свободна Европа по времето на комунизма.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG