Връзки за достъпност

Извънредни новини

Костадин Костадинов обяви, че е изгонен от Украйна заради информация, че е проруски политик 


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Украйна е поставила черен печат на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, с което му е наложила 10-годишна забрана да влиза на територията на страната. Причината за това е информация от българските служби, че той оглавява проруска политическа сила. Това обяви самият Костадинов по време на своя пренсконференция в БТА в понеделник.

Свободна Европа потърси потвърждение от укаринското посолство в София. Оттам обаче не отговаряха на телефона, посочен като контакт в страницата на дипломатическата мисия във Фейсбук. Изпратихме и писмено запитване на мейла, но засега оттам няма отговор.

По думите на Костадинов той е бил изгонен от Украйна, след като безпроблемно е влязъл в страната от Молдова, за да посети паметника на българските опълченци и православна църква в Болград. Тогава обаче е разбрал, че е обявен за издирване и затова се е свързал с украинските власти.

Впоследствие Костадинов е бил съпроводен до границата от военни, които са му обяснили, че причината за изгонването му е фактът, че е председател на проруска партия. На въпрос откъде са получили тази информация, той твърди, че украинските военни са му отговорили, че тя е от българското разузнаване.

“Това обвинение е равносилно на смъртна присъда”, обобщи лидерът на “Възраждане”, добавяйки, че се притеснява за сигурността на хората, с които е бил по време на визитата си в Молдова, а след това и в Украйна.

Костадинов разказа, че е бил на планирано пътуване до Тараклия, Молдова, за да се види с български граждани. След това е решил да посети и Болград, Украйна, като е бил придружен от председателя на районния съвет на Тараклия Иван Паслар.

“Предателството на българската държава спрямо мен се отразява в пъти повече на българските граждани там. Откакто съм се прибрал, не спирам да търся информация дали хората, с които съм се видял, са живи”, каза още Костадинов, цитиран от БТА.

Той добави, че знае кой е подал информацията за него на украинските власти, но не назова име. Лидерът на “Възраждане” съобщи също, че партията му започва акция за набиране на хуманитарна помощ, която ще бъде пренасочена към българската общност в Тараклия. Той обясни, че районът е беден и има липса на лекарства, детски храни, пюрета, пелени, брашно.

Само преди четири дни привърженици на “Възраждане” и проруски активисти предизвикаха скандал по време на официалната церемония по честването на националния празник Трети март на връх Шипка. Тогава премиерът Кирил Петков и председателят на парламента Никола Минчев бяха обиждани и замеряни със снежни топки, а сред множеството български флагове и знамена на “Възраждане” се забелязваха и доста такива на Руската федерация.

В годините след създаването си през 2014 г. проектът на Костадин Костадинов беше подчертано проруски и националистически. Самият Костадинов пък стана известен с призивите си за разправа с “русофобската паплач в България”, която според него е съставена от “прости отрепки”, които трябва да бъдат “избити като вреден дивеч”.

Постепенно лидерът на “Възраждане” започна да оспорва, че е проруски настроен и замени изказванията си в полза на Москва със сходни, но антизападни. От началото на пандемията от COVID-19 преди две години основните послания на партията бяха срещу мерките за ограничаване на заразата.

В последния месец преди парламентарните избори избори в средата на ноември миналата година Костадин Костадинов обвиняваше всички останали партии, че политиката им се определя от САЩ, а тезите им, свързани с налагане на ограничения заради коронавируса, са “ненормални”. Той често казва, че "всичко се определя от “Козяк”. Това е улицата, на която се намира американското посолство в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG