Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проруски активисти атакуваха Кирил Петков на 3 март на Шипка


Кирил Петков по време на речта си на Шипка.
Кирил Петков по време на речта си на Шипка.

Проруски активисти атакуваха с викове и снежни топки министър-председателя Кирил Петков на 3 март на Шипка. Сред тях можеха да бъдат различени и представители на антизападната партия “Възраждане”, които развяваха флагове с логото на формацията.

В четвъртък, по време на честването на 144 г. от Освобождението на България, премиерът беше освиркан, прекъсван и обсипан със снежни топки от хора, веещи знамето на Руската федерация.

В най-новата история на България 3 март е обявен за национален празник през 1991 година. Тази година честванията преминават под знака на руската агресия в Украйна.

На традиционното изчакване на връх Шипка проруските активисти посрещнаха Петров с викове “Предатели, оставка!”. По време на изкачването се виждаше, че част от тях държаха плакати с благодарности към Русия. Чуваха се скандирания "Русия! Русия!"

Костадин Костадинов на връх Шипка.
Костадин Костадинов на връх Шипка.

Премиерът пристигна на върха с председателя на парламента Никола Минчев, както и с членове на правителството, за да вземат участие в тържественото честване.

След като видяха част от управляващите, групи от присъстващите граждани, вдигнаха руските флагове и започнаха да викат “НАТО, вън!”.

Всеки, който иска да прави разделение днес, не работи за интересите на нашата страна.
Кирил Петков

Напрежението ескалира по време на речта на Петков.

"Всеки, който иска да прави разделение днес, не работи за интересите на нашата страна. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи!", каза премиерът.

В този момент към него летяха снежни топки, като една от тях успя да го уцели. По информация на Нова телевизия гардовете на Националната служба за охрана (НСО) дори са искали да прекратят участието на Петков в тържеството от съображения за сигурност, но той е отказал.

Още преди словото на премиера пък се видя как той на няколко пъти слага пръст пред устата си с призив за тишина, тай като скандиранията от проруските групи не спираха дори по време на заупокойната молитва и произнасянето на стихове. Виковете обаче не стихваха.

В тържествата по повод Националния празник в цялата страна участват представителни военни части от Въоръжените сили.

Церемонията пред Паметника на Незнайния воин в София постави официално началото на честванията. Там присъства президентът Румен Радев. В ритуала участваха представителни формирования на Националната гвардейска част и гвардейския представителен духов оркестър. В строя бяха включени и знамената светини на Българската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG