Връзки за достъпност

Извънредни новини

София гони двама руски дипломати и се възмути от "обидни квалификации и внушения"


Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова
Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова

Министерството на външните работи (МВнР) обяви в сряда двама руски дипломати за персона нон-грата и те имат 48 часа да напуснат страната, съобщи директорът на пресцентъра на ведомството Митко Димитров.

Информацията беше потвърдена и от външната министърка Теодора Генчовска пред журналисти в парламента. Тя уточни, че дипломатите са изгонени заради разкритието на прокуратурата отпреди няколко часа, че руски гражданин с дипломатически имунитет и български генерал от запаса са уличени в шпионаж.

МВнР е издало и втора своя нота, с която се възмущава от “обидни квалификации и внушения“, отправени от посолството на Русия в София.

“Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред”, заяви Димитров на свой брифинг в министерството в сряда .

Той уточни, че руската посланичка Елеонора Митрофанова е била поканена, за да получи двете ноти, но не се е отзовала с обяснението, че не се намира в София. Вместо нея се е явил дипломатът Филип Воскресенски.

Говорителят на Външно не уточни кои “обидни квалификации” има предвид. Пред два дни в страницата на руското посолство във Фейсбук се появи публикация, в която се казваше, че “във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води спрямо информационните ресурси на нашата страна”, мисията е създала свой канал в Телеграм.

Съобщението беше по повод решението на Съвета за електронни медии (СЕМ) да спре излъчването на руски държавни телевизии в България заради дезинформация покрай войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG