Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата съобщи, че е уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат


Руското посолство в София
Руското посолство в София

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външната министърка Теодора Генчовска, че Специализираната прокуратура и ДАНС са разкрили руски шпионин с дипломатически статут в България, съобщиха от държавното обвинение в сряда.

По случая е образувано разследване за шпионаж, по което са събрани доказателства за “нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения”.

В рамките на разследването в шпионаж е бил уличен и българин, за когото прокуратурата уточнява единствено, че е “генерал от резерва, участвал в мисии извън България, работил в Министерство на отбраната, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО”.

Според информация на Медиапул става въпрос за генерала от резерва Валентин Цанков, но от прокуратурата засега не потвърждават официално. Малко по-късно в сряда спецпрокуратурата добави, че вече е изготвила постановление за привличането му като обвиняем и го е задържала за срок от 72 часа.

От съобщението става ясно още, че руският дипломат е ползвал длъжността си на съветник в руското посолство за прикритие на шпионската си дейност. Разследващите са засекли “конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията” между двамата.

От прокуратурата припомнят, че тази дейност на руснака “е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения” и затова Гешев е уведомил Генчовска, която може да предприеме действия за изгонването му.

Това е пореден подобен случай, в който през последните няколко години държавното обвинение съобщава, че е разкрило шпионска дейност на руски дипломати в България. София вече изгони заради такива доказателства няколко представители на руската дипломатическа мисия.

През ноември миналата година пък Софийската военно-окръжна прокуратура внесе във Военния съд обвинителен акт срещу шпионска група, която Гешев беше сравнил с легендарната “Петорка от Кеймбридж”.

Като т.нар. "резидент", който организира и ръководи предполагаемата шпионска група, беше посочен о.р.полк. Иван Илиев, който до 2016 г. е заемал ръководен пост в Служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната.

Според разследващите ролята на посредник при предаването на информация и пари между него и неназован служител на руското посолство в София е била поета от съпругата на "резидента" – Галина Илиева. За нея стана известно единствено, че притежава руско и българско гражданство и "се ползва с доверието на руски дипломати".

Като участник в групата беше посочен и вече бившият началник на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също бивш служител на военното разузнаване.

Останалите трима обвиняеми бяха действащи служители на Министерството на отбраната (МО). От тях обаче стана известно само името на зам.-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG