Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шпионската група в полза на Русия вече е предадена на съд


Соченият от прокуратурата като лидер на групата Иван Илиев в Съдебната палата в София
Соченият от прокуратурата като лидер на групата Иван Илиев в Съдебната палата в София

Те бяха арестувани през март и обвинени, че шпионират в полза на Русия. Бяха сравнявани и с "Петорката от Кеймбридж". Днес вече са предадени на съд.

Шестима души, обвинени за шпионаж в полза на чужда държава, са предадени на Военно-окръжния съд в София. Това съобщи в сряда Софийската военно-окръжна прокуратура без да споменава имената на бъдещите подсъдими.

Става въпрос за случая, огласен от главния прокурор Иван Гешев през март, когато бяха задържани шестима души, сред които имаше бивши и настоящи служители на военното разузнаване. Те са обвинени в шпионаж в полза на Русия.

Тогава държавното обвинение разпространи видеокадри и аудиозаписи от срещи между заподозрените, а Гешев обяви, че разкритата афера е без аналог от Втората световна война насам. Той дори я сравни с т.нар. "Петорка от Кеймбридж" – легендарен случай на петима британски студенти, вербувани от СССР през 30-те години на XX век.

"Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в гр. София", припомня в сряда военната прокуратура.

Като т.нар. "резидент", който организира и ръководи предполагаемата шпионска група, беше посочен о.р.полк. Иван Илиев, който до 2016 г. е заемал ръководен пост в Служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната.

Той беше описан от прокуратурата като преподавател по дисциплини с оперативна насоченост към службата, завършил военно образование в България и чужбина, включително разузнавателна школа към руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Според разследващите ролята на посредник при предаването на информация и пари между него и неназован служител на руското посолство в София е била поета от съпругата на "резидента" – Галина Илиева. За нея стана известно единствено, че притежава руско и българско гражданство и "се ползва с доверието на руски дипломати".

Като участник в групата беше посочен и вече бившият началник на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също бивш служител на военното разузнаване.

Останалите трима обвиняеми бяха действащи служители на Министерството на отбраната (МО). От тях обаче стана известно само името на зам.-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков.

Вторият беше представен като служител на военното разузнаване, "ангажиран с изготянето на информации по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове и от Руската федерация". Третият също е военен разузнавач и "участник в мисии в състава на български военни контингенти зад граница".

Към момента петима от шестимата заподозрени се намират в следствения арест с постоянни мерки за задържане, а последният е с парична гаранция, но името му досега не е споменавано официално.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG