Връзки за достъпност

Извънредни новини

Срещу руската агресия. Властите в България осъдиха действията на Москва


Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков

Президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков и мнозинството депутати в Народното събрание осъдиха остро военните действия, които Русия предприе в Украйна.

Държавният глава и министър-председателят направиха изявления в президентството. По-късно беше оповестена и официалната правителствена позиция, според която кабинетът в София остро осъжда “агресията на Руската федерация”.

Парламентът прие обща декларация след часове спорове. В нея депутатите осъдиха “грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна”.

Няма пряка военна опасност за България, но има рискове пред страната ни, каза Радев след срещата в президентството. Сред тях той открои енергийните доставки, като се търсят алтернативи за доставяне на газ.

Час по-късно енергийният министър Александър Николов каза, че засега няма забавяне на доставките на природен газ, но и той като държавния глава не изключи подобен риск.

Освен евентуални енергийни заплахи, Румен Радев очерта и друг възможен проблем от случващото се в Украйна - киберсигурността на България.

"В един глас с ЕС и НАТО"

Българските институции работят рамо до рамо за изработване на ясни планове по очертаните приоритети, каза от своя страна премиерът Кирил Петков.

Наред с това Петков увери, че България ще “говори в един глас с Европейския съюз и НАТО”.

"Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори с един глас с Европейския съюз и НАТО”, коментира Петков.

Че България ще работи за сигурността си в рамките на Алианса декларира и държавният глава.

Стефан Янев: Да не ползваме думата “война” фриволно

На този фон военният министър Стефан Янев потвърди пред бТВ, България очаква въздушната помощ от Холандия от няколко самолета F-35.

Наред с това обаче той предупреди, че не бива да се “използва думата война фриволно”.

“Ако тръгнем от анализа на думите на Путин, той избягва думата "война". Ние фриволно я използваме, но в следващите дни вероятно ще се потвърди тезата, че руските действия ще са ограничени в някаква военна операция. Нека да не прекаляваме с тази реторика", призова военният министър.

Критики срещу военния министър

Тези му думи станаха повод за критика от страна както на управляващи, така и на опозиция.

Без да споменава името на военния министър, бившият премиер Бойко Борисов го разкритикува за изявлението. ”Както и да се опитват да го наричат, това си е война, война с жертви", коментира бившият премиер.

Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев написа във Фейсбук, че “за някои български "държавници" със заешки сърца се оказва непреодолимо препятствие днес да изрекат думата “война”.

Парламентът осъди действията на Русия

Народното събрание прие декларация, в която категорично осъди руската агресия срещу Украйна.

“Парламентът категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна”, гласи декларацията.

Парламентът “подкрепя партньорите и съюзниците си в EC и HATO при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта”, се казва още в декларацията.

Този текст предизвика спор сред депутатите. Той беше приет със 192 гласа "за", 14 "против" и 21 въздържали се, след като по предложение на БСП отделните текстове от декларацията бяха гласувани поотделно.

Депутатите от “Възраждане” и един от БСП бяха против, а 18 депутати от левицата и двама от "Продължаваме Промяната" се въздържаха, съобщи БТА.

Лидерът на партията Костадин Костадинов каза от парламентарната трибуна, че не трябва да има “санкции в този конфликт, защото България ще понесе сериозни икономически щети”.

Парламентът се опитваше в продължение на часове да изработи обща позиция, а присъствието на думата "санкции" предизвика спорове.

По време на обсъждането в парламента дойде и премиерът Кирил Петков. Той призова депутатите да се обединят и да покажат “обща българска позиция”. В позицията си Народното събрание изрази подкрепа към правителството да предложи помощ за Украйна, да изготви и представи план за справяне с последиците от войната и да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG