Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската армия напредва към Киев. Нови болници са засеганти от атаки, а Мариупол е пред "апокалипсис"


Пожарникари гасят пожар в къща в Киев след обстрел. Снимката е от 12 март
Пожарникари гасят пожар в къща в Киев след обстрел. Снимката е от 12 март

Руските въоръжени сили напредват към украинската столица Киев, докато условията в обградените от армията на Москва украински градове се влошават непрекъснато.

Ситуацията в Мариупол е “апокалитична”, каза Международният комитет на Червения кръст. Преди три дни руските сили стреляха срещу детска болница в града. В петък и събота Киев съобщи, че Москва е стреляла срещу нови лечебни заведения - болница за лечение на пациенти с онкологични заболявания в южния град Николаев и психиатрична болница в източния град Изюм.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната “вече достигна стратегическа повратна точка”

Руските сили напредват към Киев

Руската армия напредва към украинската столица Киев от североизток, съобщи служител на Министерството на отбраната на САЩ.

В събота сутринта в града отово се чуваха сирени, които предупреждават за възможна атака, съобщиха световните медии. Съобщава се за боеве край града.

По-рано Генералният щаб на украинската армия съобщи, че руските сили напредват към Киев от североизток и северозапад, но са отблъснати при Чернигов.

Сателитни снимки на частната компания Maxar Technologies показаха, че 65-километровата колона от руски бронирани машини край Киев се разпръсва из съседните села.

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в Туитър, че целта вероятно е Киев да бъде обграден.

Пожар в склад край Киев в събора сутринта
Пожар в склад край Киев в събора сутринта

“Възможно е това да е опит Русия да намали уязвимостта си към украински контраатаки, които нанесоха значителни щети върху руските сили”, написа министерството. Според Лондон руският конвой сега се намира на около 25 км от центъра на Киев.

По-рано британското военно министерство каза, че след първоначалните логистични проблеми след началото на инвазията на 24 февруари, сега руските сили изглежда се прегрупират и има вероятност Москва да поднови офанзивата си в идните дни.

“Това вероятно включва действия срещу столицата Киев”, смята Лондон.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че около 2 милиона души са напуснали града и околностите му.

Нова стрелба срещу болници

В събота Украйна обвини руските сили, че обстрелват онкологична болница в южния град Николаев. Според ръководителя на лечебното заведение Максим Безносенко по време на обстрела в болницата е имало няколкостотин пациенти.

До момента не се съобщава за жертви. При атаката е повредена сградата и прозорците са изпочупени.

“Само подлец може да атакува слабите. Това са нашите пациенти. Тези чудовища обстрелваха онкологичната болница. Болница, която предоставя помощ за пациентите с онкологични заболявания от целия Николаевски регион”, написа Безносенко в социалните мрежи, цитиран от Би Би Си. “Ако Русия гледа на пациентите с рак като равен противник, който е заплаха - тя не е просто болна, тя вече е в агония.”

По-рано украинските власти обвиниха Русия в атака срещу психиатрична болница в град Изюм, близо до Харков, на 11 март. Регионалните власти съобщиха, че пациентите са били в мазето и никой не е пострадал и нарекоха обстрела “брутална атака срещу цивилни”.

Русия отрича да напада цивилни обекти, но множество видеоклипове, снимки и свидетелски разкази сочат точно обратното. В редица украински градове са разрушени болници, жилищни сгради, училища и други цивилни обекти. Украйна обвинява Русия във военни престъпления заради атаките срещу цивилни.

“Апокалипсис” в Мариупол

Условията в пристанищния град Мариупол, който е обграден от руската армия, се влошават с всеки изминал ден. Там достъпът до ток и вода е ограничен, а опитите да се достави храна и да се евакуират цивилните бяха осуетени няколко пъти.

През последната седмица Русия и Украйна няколко пъти договориха хуманитарни коридори, които да позволят на цивилните да се евакуират. Опитите за евакуация обаче се провалиха, а Киев обвинява за това руските сили, които според украинските власти нарушават спирането на огъня. В началото на седмицата Червеният кръст съобщи, че един от маршрутите за евакуация е бил миниран.

В сряда руски обстрел унищожи детска болница в Мариупол. При атаката загинаха трима души, сред които и дете.

Според местните власти броят на жертвите от града е достигнал 1500 души. Кметът на града каза, че руският обстрел не позволява да се копаят гробове, затова “мъртвите не се погребват”.

Оцелелите са изправени пред липса на достатъчно храна и вода, ограничен достъп до електричество и много ниски температури.

Според Червения кръст над 400 000 души са блокирани в Мариупол без достъп до хуманитарна помощ и без да имат коридор за евакуация, а ситуацията в града е “апокалиптична”.

“Те имат ясна заповед да държат Мариупол за заложник, да се подиграват, непрекъснато да го бомбардират и обстрелват”, каза президента Володимир Зеленски в изявление на 10 март.

Войната на Русия срещу Украйна продължава вече 17 дни. Над 2,5 млн. украинци са напуснали страната си. Съобщава се за хиляди цивилни жертви.

"Те убиват деца. Те убиват жени. Те убиват всички." Втората седмица от войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG