Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЦ "Чернобил" няма ток. Властите предупреждават за възможна радиация


Снимка на атомната електроцентрала отдалеч.
Снимка на атомната електроцентрала отдалеч.

Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил и нейното оборудване за безопасност са "напълно" прекъснати поради руски военни действия. Това съобщи украинският държавен оператор "Укренерго" в сряда.

Това означава, че радиоактивен материал би могъл да бъде отделен от АЕЦ „Чернобил“, защото системата няма да има ток да охлажда ядрения отпадък, добавят още от компанията.

Според съобщението заради непрекъснатите военни действия не е възможно да се ремонтира и възстанови електрозахранването.

Затова външният министър на Украйна Дмитро Кулеба поиска Русия да се съгласи на примирие, което да позволи да се извършат ремонтни дейности.

„Чернобил няма ток. Призовавам международната общност незабавно да поиска от Русия примирие и да позволи екипи да извършат ремонти и да възстановят електрозахранването колкото се може по-скоро“, написа Кулеба в Туитър.

По думите му АЕЦ „Чернобил“ има дизелови генератори, които могат да осигурят ток за 48 часа. След това охлаждането ще спре, което ще направи „изтичането на радиация неизбежно“.

По-рано беше съобщено, че атомната електроцентрала в Чернобил вече не предава автоматично данни за състоянието на системите за сигурност и контрол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Дистанционното предаване на данни от системите за наблюдение на сигурността, инсталирани в АЕЦ "Чернобил", е изгубено“, се казва в съобщение на МААЕ.

Ядрената централа беше поставена под руски контрол веднага след нахлуването на Русия в Украйна.

В момента комуникацията с АЕЦ „Чернобил“ е възможна само по електронна поща. Равнището на радиация в обектите в момента е нормално, съобщават от МААЕ.

Според властите в Украйна става все по-наложително и важно за безопасното управление на ядрената централа да бъдат сменени около 210 души технически персонал и охрана, които работят там, откакто руските сили поеха контрола над обекта преди почти две седмици. „В АЕЦ "Чернобил" една и съща смяна е на работа от деня преди руските военни да влязат там на 24 февруари“, пише в съобщението.

Украинският власти съобщават, че хората, работещи в централата, имат ограничен достъп до храна, вода и лекарства и положението се влошава. Те поискаха от МААЕ да окаже международна подкрепа, необходима за изготвянето на план за смяна на настоящия персонал и за осигуряване на ефективна система за ротация в съоръжението.

От международната атомна агенция обясняват, че възможността за почивка и усещане за сигурност на хората, работещи в подобни съоръжения е от решаващо значение за цялостната ядрена безопасност. „Способността им да вземат решения без ненужен натиск е сред седемте незаменими стълба на ядрената безопасност и сигурност“, се казва в съобщението на МААЕ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG