Връзки за достъпност

Извънредни новини

Искате да помогнете на бежанци от Украйна, но не знаете как? Ето списък с възможности


Над 3 милиона души напуснаха Украйна след началото на войната. Повечето са жени и деца.
Над 3 милиона души напуснаха Украйна след началото на войната. Повечето са жени и деца.

Ако имате желание и възможност да помогнете на поне един човек, избягал от войната, тук ще откриете как и ще се свържете с организации, които имат нужда от вашата помощ.

С продължаването на войната в Украйна все повече нарасна и броят на бежанците, които търсят поне временно убежище, препитание и хуманитарна помощ. Често те са тръгнали внезапно, когато са решили, че опасността е прекалено близко. Затова и не са взели много със себе си.

От началото на руската инвазия на 24 февруари до средата на март в България са пристигнали над 70 000 бежанци и около 33 000 от тях са останали в страната. Около една трета от тях са деца. Общият брой на избягалите от Украйна достигна 3 милиона по данни на ООН.

Голям е и броят на желаещите да помогнат. Това включва частни лица, които искат да дарят от времето, средствата или вещите си, но има и редица фирми, институции и организации.

Ако Вие сте от първите и все още не знаете как точно да помогнете, тук предлагаме един списък с възможности. Той далеч не е изчерпателен, тъй като вълната от доброволци е безпрецедентно голяма за България. Освен изброените тук официални организации има и десетки други малки групи, желаещи да помагат, които са се организирали сами и правят каквото намерят за необходимо.

Единният държавен портал ukraine.gov.bg

Миналата седмица правителството със значителна помощ от група доброволци от IT сектора пусна единен портал, на който е събрано голямо количество информация както за самите бежанци, така и за хора, които искат да помогнат.

Тук се търси и предлага помощ при евакуация. Търсят се жилища за безвъзмездно или платено настаняване, както и се публикуват обяви за такива. Има още много информация за вече пристигналите украинци, които си търсят работа, имат правни въпроси, нужда от образование за децата си и т.н.

Има и цяла секция за хората, желаещи да помогнат. Можете да се запишете като доброволец да проверявате достоверността на обявите за жилище, да предложите работа на украинци, да проверявате офертите за работа, да предложите транспорт за бежанци до България, както и да намерите неправителствена организация, която има нужда от Вас.

Сайтът може да бъде ползван на 4 езика – български, украински, руски и английски. Отскоро е свързан и с националната гореща линия за бягащите от войната чрез телефоните 02/9055555 и +380 322465075.

Според правителството и създателите на платформата от частния сектор, тя работи все по-добре. Само за първите 24 часа след обявяването ѝ са осъществени 12 хиляди посещения и 60 хиляди уникални прегледа на различни страници, съобщават от пресцентъра. Броят на обявите за работа и свободни жилища също расте.

Мисията на сайта е да се превърне в портал за всички аспекти на помощта за бежанците от Украйна. Това не работи съвсем така за момента, като част от причината е, че има десетки други големи и малки организации, които по-рано започнаха да действат. Ето част от тях.

Този сайт предшестваше правителствения портал и бързо започна да се ползва от множество желаещи да помогнат. Той оперира изцяло на доброволни начала, като координатори свързват търсещи жилище с предлагащи такова, търсещи евакуация от Украйна до България с такива, които предлагат транспорт.

Когато започва подготовката на държавния единен портал, от организаторите се свързват с BG4UA и двете платформи вече са свързани. Казват, че двата екипа работят много успешно и ефективно заедно.

Доброволците, които поддържат частта за настаняване, се стремят да проверяват достоверността на обявите за търсене на жилище и предлагане на такова. Гаранции, разбира се, никой не дава, но логистиката на едно такова начинание, изпълнено в много кратки срокове, предполага това.

Историите обаче за успешни „сватосвания“ са вече стотици (идва от английската дума matchmaking, използвана в корпоративния свят за успешно свързване на бизнес, търсещ услуга и изпълнител, който я предлага).

Посолството на Украйна в България

Украинското посолство откри специални сметки за набиране на средства в подкрепа на Украйна, предимно за предоставяне на хуманитарна помощ. Информацията е публикувана във Фейсбук страницата на посолството.

Неправителствени организации

  • Българският червен кръст (БЧК), като част от международната организация, имат Национална благотворителна кампания, в която можете да се включите както с парични дарения, така и с материални дарения под формата на дрехи, обувки и други. Организацията изпраща камиони с хуманитарна помощ. Не се искат стари и износени вещи, а по-скоро нови или почти нови. Украинският червен кръст сигнализира какво е необходимо на международните си партньори. Информация как, къде и какво можете да дарите ще намерите тук.
  • УНИЦЕФ е международният фонд за децата към ООН. Той има глобална кампания за набиране на финансови средства за децата и семействата, засегнати от конфликта.
  • Сдружение „Мати Украйна“ набира средства за закупуване на хуманитарна помощ, от която се нуждаят изселените от домовете си украинци.
  • Фондация „Светът на Мария“ осигурява специализирана подкрепа за бежанците от Украйна с интелектуални затруднения и техните семейства.
  • Карин дом и Украинският културен дом във Варна имат кампания за подкрепа на деца и семейства от Украйна, като събират различни неща от първа необходимост.
  • Каритас България набира материали, храни, стоки от първа необходимост, хигиенни материали, които са необходими на новопристигнали бежанци.
  • Националната мрежа за децата също събира дарения, които насочва към две украински организации: “Партньорство за всяко дете” и Женски консорциум на Украйна. Те ги използват според конкретните нужди на децата в Украйна
  • Център на бесарабските българи в България беше една от първите организации, които започнаха кампания за дрехи, медикаменти, превързочни материали. Те имат нужда и от доброволци да помагат за сортиране на даренията.
  • Национална Асоциация на Доброволците в Република България търси лекари с украински и руски език за осъществяване на прегледи и профилактика на бежанци в населените места, където медиците практикуват. Набира и немедицински лица, готови да помагат с различни дейности в страната.
  • Български фонд за жените разкри Спешен фонд в подкрепа на жените и децата, пострадали от войната в Украйна. Средствата са разпределяни както към пострадали, намиращи се в Украйна, така и към жените и децата, които пристигат в България.
  • Фондация “За Доброто” , заедно с програмистката общност SoftUni изградиха още в първите 10 дни от войната ситуационен център в сградата на SoftUni в кв. Младост в София за пристигащите бежанци, в рамките на който се изгражда и детски център от фондацията. В него ще се предлага целодневна грижа за пристигнали от Украйна деца и координация на доболнична и болнична помощ за нуждаещи се.
  • Организацията "Ангели за България" на българи в Англия също набира дарения в подкрепа на бежанци от Украйна. Те казват, че работят в тясно сътрудничество с организации в България, намиращи се в погранични райони на границата ни с Румъния – Видин, Силистра, Русе.

Други начини

  • В Двореца на културата и спорта във Варна и в сградата на Морската гара в Бургас отвориха врати бежански центрове, в които работят почти изцяло доброволци без особена помощ от държавата. Те редовно имат нужда от различни неща като още ръце за сортиране на дарения, както и за посрещане и разпределяне на бежанци.
  • В Русе група доброволци се организираха сами, за да посрещат и настаняват пристигащите автобуси с украински бежанци. Те често изнемогват заради големия брой хора и липсата на институционална подкрепа.
  • Платформата за търсене на работа JobTiger създаде филтър за търсене на обяви „подходящи за бежанци“. Целта е да се свържат работодатели, които имат отворени позиции, подходящи за бежанци и търсещите работа на територията на страната. Всеки работодател може да публикува обява безплатно.
  • Фейсбук групата Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци е вероятно най-голямата в момента такава в България. Тук има много информация за това как може да се помогне. Регулярно има и постове от украинци, които пътуват към България или имат въпроси по време на престоя си в България. Като във всяка социална мрежа, съдържанието е хаотично, но има нуждаещи се от помощ, които редовно намират полезни съвети и протегнати ръце.

Ако не намерихте нищо подходящо за вашето населено място, има и редица други малки организации от хора из цялата страна, които намират начини да помогнат – с транспорт, настаняване в собствения им дом, събиране на помощи и дарения. Списъкът е много дълъг.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG