Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради "привилегирован достъп" до Путин. ЕС санкционира Абрамович и други 15 руски олигарси


Руският милиардер и собственик на футболния "Челси" Роман Абрамович
Руският милиардер и собственик на футболния "Челси" Роман Абрамович

Европейският съюз (ЕС) одобри нов пакет от санкции срещу Русия във връзка с инвазията ѝ в Украйна. Санкциите формално влязоха в сила във вторник, след като бяха приети ден по-рано. Те включват забрана на инвестициите в руския енергиен сектор, износа на луксозни стоки за Русия, както и санкции върху конкретни руски олигарси.

Това е четвъртият пакет от санкции върху Москва, които ЕС наложи от началото на руската военна инвазия. Целта на мерките е да окажат допълнителен натиск над Кремъл и да ограничат възможностите за финансиране на военните действия, съобщи Европейската комисия.

Така от вторник влиза в сила забрана на всякакъв обмен с притежавани от руската държава дружества в областта на отбраната. Налага се и забрана за износа към Русия на луксозни стоки, включително бижута на стойност над 300 евро и автомобили над 50 000 евро.

Разширява се и списъкът на санкционираните руски граждани с още 15 имена. Сред тях е милиардерът Роман Абрамович, който попада в обхвата на мерките заради "привилегирования си достъп" до руския президент Владимир Путин, с когото според документите, изготвени от ЕС, Абрамович поддържа "много добри отношения", посочва изданието Политико.

Според документи, цитирани от изданието, именно тези приятелски отношения са помогнали на Абрамович да се издигне до "един от водещите руски бизнесмени" в секторите, които докарват "значителен източник на приходи" на руското правителство и финансират военните начинания на Москва.

Миналата седмица Великобритания също наложи санкции на Абрамович, като замрази активите му и му наложи забрана за пътуване. Нетната стойност на собственика на футболния клуб "Челси" наскоро беше оценена на 7,2 милиарда долара от списание Forbes.

С новия пакет от санкции ЕС също така въвежда забрана за вноса на изделия от стомана, като се очаква това да доведе до загуби за руската икономика в размер на 3,3 милиарда евро. Ограничават се и бъдещи инвестиции в руската енергетика. Мерките ще засегнат руските петролни гиганти Роснефт, Транснефт и Газпром Нефт, но страните членки на ЕС ще продължат да могат да купуват нефт и газ от компаниите, посочва източник на Ройтерс.

През изминалите 20 дни, откакто Русия нахлу в Украйна, Ес наложи серия от тежки санкции върху Москва. Те доведоха до масово изтегляне на западни компании от страната и рекорден срив на рублата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG