Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа прекратява енергийната си зависимост от Русия до 2027 г. Страните от ЕС увеличават разходите за отбрана


По думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен държавите от ЕС ще увеличат бюджетите си за отбрана и ще си взаимодействат в разработването на военни технологии
По думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен държавите от ЕС ще увеличат бюджетите си за отбрана и ще си взаимодействат в разработването на военни технологии

До средата на май Европейската комисия (ЕК) ще излезе с план, който ще позволи на страните от ЕС да прекратят зависимостта си от газ, петрол и въглища от Русия до 2027 г. Това обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

За бъдещите си нужди страните ще разчитат на „национални и европейски ресурси“, а основна цел ще бъде диверсификацията на източниците и преминаването към възобновяема енергия.

„Възобновяемите енергийни източници са вътрешни, те създават ратни места тук в Европа. Те са стратегическа инвестиция в нашата сигурност и в нашата независимост“, каза тя по време на пресконференция след срещата на лидерите на ЕС, която се проведе в двореца Версай във Франция.

Заради рязкото моментно повишение на цените на енергията европейските институции предвиждат насоки за регулиране на цените и възможността за държавна помощ в подкрепа на затруднените предприятия. До края на месеца комисията ще предложи и мерки за ограничаването на сериозното повишаване на цените на газа.

По-рано днес българската държавна „Булгаргаз“ обяви потенциално поскъпване от близо 40% на цената на газа в България от месец май.

Освен за откъсване от енергийната зависимост от Русия Фон дер Лайен подчерта нуждата от увеличаване на отбранителния капацитет на страните от блока. Всички страни ще обединят усилията си в производството на оръжия, а липсите на всяка страна ще бъдат анализирани и попълвани. По думите й европейските лидери са изказали готовност за увеличаване на средствата, които се харчат за отбрана.

Тя подчерта, че страните от ЕС са постигнали и съгласие около възможностите за финансиране на нуждите на бежанците от Украйна, които пристигат в различни европейски държави. Българският премиер Кирил Петков заяви, че е постигнато съгласие за създаване на общ кохезионен фонд, а по думите му България е била водеща страна във формирането на това предложение.

„Успяхме да вкараме като идея и това, че трябва да го направим по много прозрачен начин – не да се дават едни пари на правителства, а да се дава на всеки един бежанец за определен период от време“, каза Петков пред бТВ.

ЕС и САЩ наложиха серия от тежки санкции на Русия заради инвазията в Украйна. Те доведоха до масово изтегляне на западни компании от страната и рекорден срив на рублата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG