Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-голямата правозащитна организация в Европа изключи Русия


Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) единодушно гласува за изключването на Русия от най-голямата и стара политическа и правозащитна организация в Европа. Гласуването беше с 216 гласа "за", нито един "против" и трима "въздържали се".

Последствието е, че се премахва и възможността за руснаците да търсят защита от посегателства на държавата върху техните права пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Беларус е единствената друга европейска страна, която не е член на Съвета на Европа

По-късно през деня процедурата по изключването на Русия продължи с гласуване на Комитета на министрите на Съвета на Европа, с което членството на страната беше окончателно прекратено.

В изминалите дни Русия се опита да изпревари изключването. Страната подаде заявление за напускане по собствено желание, но гласуването въпреки това се състоя.

Мотивът беше, че е “извършила тежки нарушения на Устава на Съвета на Европа, не изпълнява задълженията си към Съвета на Европа и не спазва ангажиментите си, поети към него”.

В съвместна декларация на ротационните и постоянни ръководителите на Съвета на Европа пък се казва, че "със своите действия в Украйна руските власти лишиха руския народ от ползите на най-развитата сиистема в света за защита на човешките права, включително от юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека".

Досега нито една държава не е била гонена от Съвета на Европа, откакто организацията е създадена през 1949 г. През 1969 г. Е задействана процедура срещу Гърция, но военната хунта, която е на власт тогава, успява да напусне организацията преди да бъде изключена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG