Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войната увеличи недоверието към управляващите, показва изследване на "Тренд"


Премиерът Кирил Петков

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. На този фон се отчита ерозия в доверието и оценките не само спрямо всички власти, а и спрямо повечето политически партии. Най-видимо подкрепата спада за правителството. Това отчита представително проучване на Изследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа”.

Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Коалиция “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция с 22.9%, но подкрепата ѝ е спаднала с над три пункта за последните два месеца. Тя е само с 1% преднина пред втората политическа сила - ГЕРБ. На този фон подкрепата за ГЕРБ не се променя и партията е подкрепяна от 21,9% от гласуващите.

ДПС заема трета позиция с 11.4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, а веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите.

Подкрепата за социалистите също спада през последните два месеца, както и тази за "Има такъв народ", които печелят 7,5% от гласуващите.

Следват "Демократична България" със 7.4% и "Възраждане" със 7,3%

По данни на "Тренд" от началото на мандата положителните и отрицателните оценки за работата на този кабинет са били 39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари.

През март положителните оценки за работата на правителството са 29%, а отрицателните - 56%.

През месец март подкрепата за правителството спада, сочат данните на "Тренд".
През месец март подкрепата за правителството спада, сочат данните на "Тренд".

При президента Румен Радев също има спад на рейтинга от близо от 6%, което се забелязва за първи път от година, коментират изследователите от “Тренд". През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а 33% - отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните - 39%.

Отрицателните оценки за работата на парламента се покачват от 52% през февруари до 64% през март.

Войната в Украйна и нагласите на българите

Войната, която Русия води в Украйна влияе и на нагласите на българите спрямо Москва.

40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока, заради военната инвазия в Украйна. 46% не са си променили отношението.

В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и Демократична България, а в най-малък тези на Възраждане и БСП.

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана, докато 61% са на обратното мнение.

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко, с военно участие, на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG