Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Младо правителство в перфектната буря." Какви са посланията на управляващите към бизнеса


Премиерът Кирил Петков по време на Годишната среща на бизнеса с правителството

Като "младо правителство", попаднало "в перфектната буря". Така премиерът Кирил Петков определи ситуацията, в която се намира в момента управляващата коалиция в България.

Като причини Петков посочи войната в Украйна, енергийната криза и "хибридните атаки", на които е подложена страната. Въпреки това обаче той каза, че вижда и нови възможности за бизнеса, родени вследствие на тежката ситуация.

Думите му бяха отправени по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", в "София тех парк". Водеща тема на форума тази година беше войната в Украйна и последствията за Европа и България. В срещата освен Петков взеха участие още осем от министрите в кабинета, както и председателят на КЕВР Станислав Тодоров и политологът Иван Кръстев.

Отношенията с Русия

Едно от основните послания на кабинета във вторник беше нуждата от ясна позиция спрямо Русия.

"Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия, която е на база култура, на база приятелства, с режима на Путин", каза Петков при откриването на срещата.

"Тези неща не са едно и също", допълни той и поздрави коалиционните си партньори от БСП за това, че по думите му са подкрепили "мерките срещу Русия".

Според Петков в ситуация на война е логично да се очакват "хибридни атаки", идващи от Москва. Премиерът обаче определи като предателство подобни атаки, идващи от български политически субекти, като даде за пример поведението на младежката организация на ГЕРБ в социалните мрежи. По-рано той обвини формацията, че са използвали спонсорирани публикации в социалните медии, за да всяват паника за цените на горивата.

"Там имам по-негативно чувство в сравнение с руската хибридна война. Така че тези бананови кори, които идват от руски хибридки, ще ги поемем, но българското предателство ме отвращава", каза Петков.

Енергийната криза

Голяма част от форума беше посветена на енергийната криза, което премиерът определи като "измерение на войната". Той, както и министърът на финансите Асен Василев обаче опитаха да успокоят представителите на бизнеса, че държавата работи в посока диверсификация и обезпечаване на доставките на нефт и газ.

"Реалността е, че нямаме магическа пръчка. Световната ситуация с войната вдигна цената на газа до тези нива", каза Петков. Той съобщи, че през тази седмица ще инспектира строежа на интерконектора с Гърция.

"Надявам се, че до края на юни този проект ще бъде завършен. Това е огромен приоритет за България и аз съм го взел на ръчно управление", посочи още той.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев от своя страна каза, че държавата има план в случай, че доставките на природен газ и петрол спрат. По думите му в рамките на Европейския съюз вече се говори за общи покупки и договори за природен газ и за петрол, както и за синхронизирана политика на ниво Европа.

Кризата като възможност

Премиерът Петков коментира също така, че правителството се опитва да използва кризата в Украйна и като възможност. Той даде за пример разговорите с компанията "Гугъл".

"Гугъл" имат една "дивизия срещу хибридните атаки" и им казахме - ако искате да сте конкурентоспособни, трябва да сте някъде, където проблемите са най-тежки", каза Петков.

"Казахме: Елате да си играете тук в пясъчника на България, докато в момента ни бомбардират с всякакви хибридни атаки и да създавате инвестиция и технологично знание на базата на това", добави още той и посочи, че от компанията са харесали идеята.

Министър на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира и друг аспект на "кризата като възможност". Според него нуждата от работна ръка в България е огромна и бизнесът трябва да се възползва и да наеме всеки украинец, който се установи в страната.

"Няма да ни е лесно чисто административно да приемем бежанците, администрацията има сериозна нужда от преструктуриране и енергизиране, за да посрещне толкова мигранти, но ефектът от тяхното идване ще е изключително положителен", коментира Лорер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG