Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура разследва над 120 случая на злоупотреби в България


Лаура Кьовеши и Кирил Петков
Лаура Кьовеши и Кирил Петков

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби с европейски средства в България. На тази база институцията е започнала разследване на над 120 случая. Това каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с българския премиер Кирил Петков.

"Получихме информация за измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки. Също така информация за злоупотреби със стопански субсидии, измами в сферата на строителството, както такива с фондовете за възстановяване след коронавирус", коментира Кьовеши.

Тя е на двудневно посещение в София по покана на министър-председателя.

Кьовеши каза, че Министерският съвет остава контактна точка на Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво от страна на българското правителство.

"Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура", допълни тя. И посочи, че сигнали може да се подават и от НПО-та, граждани и журналисти.

Кьовеши обясни, че вярва на българските делегирани европрокурори и досега не е получавала сигнали за натиск върху тях. Квотата на България беше попълнена с магистрати след като няколко пъти кандидатури бяха връщани като неподходящи.

Кьовеши каза още, че на срещата с премиера Петков са разгледани различни начини за подобрение за взаимната работа, включително в законодателството.

"Идеята на Петков да се създаде специална група, която да работи с европейската прокуратура за гаранция за автономност, е нещо, към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на борбата с измамите и престъпления, извършени от организирани групи", каза тя.

От своя страна премиерът Кирил Петков коментира, че разговорът е минал в много конструктивен дух. Той допълни, че правителството и европейската прокуратура имат обща амбиция за съвместна работа по отношение на нарушения, корупция и всякакви други престъпления, свързани с еврофондовете, "така че да стане ясно, че България не е мястото за такива престъпления".

В четвъртък Лаура Кьовеши ще разговаря с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG