Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Това не е война на руснаците“. Арнолд Шварценегер с призив към Путин и хората в Русия


Арнолд Шварценегер
Арнолд Шварценегер

Арнолд Щварценегер публикува обръщение в Туитър към руския народ и президента Владимир Путин. За по-малко от два часа видеото има над милион гледания.

Шварценегер започва обръщението с разказ за първата си среща с руснак, който се е превърнал в негов пример за подражание. Бил е на 14 години, когато гледа как Юри Петрович Власов печели световното по вдигане на тежести.

„Някак си се озовах зад кулисите и изведнъж едно 14-годишно момче застана срещу най-силния човек в света. Не можех да повярвам. Той хвана ръката ми и ме поздрави“, разказва Шварценегер. Власов се превръща в негов кумир. „Върнах се у дома и поставих снимката с него над леглото ми, за да ме вдъхновява, когато аз започнах да вдигам тежести“, казва Шварценегер.

Филмовата звезда и бивш губернатор на Калифорния казва на руснаците, че не им се казва истината за последствията от тази война. „Знам, че вашето правителство ви казва, че тази война е за денацификация на Украйна. Денацификация на Украйна? Това не е вярно. Прездинетът на Украйна е евреин“, казва Шварценегер.

„Украйна не започна тази война. Нито пък националистите или нацистите. Хората с власт в Кремъл започнаха тази война. Това не е война на руснаците“, обяснява бившият губернатор.

Той казва, че „руското правителство лъже не само гражданите на Русия, но и войниците. На някои от войниците е казано, че отиват да се бият срещу нацистите. Казали са им, че украинците ще ги посрещнат като герои, а на други – просто, че отиват на учение. Те дори не са знаели, че отиват на война“.

Шварценегер се обръща и към руския президент Владимир Путин. „На Путин ще кажа. Ти започна тази война. Ти водиш тази война. Ти можеш да спреш тази война“.

В края на видеото Шварценегер се обръща към хората в Русия, които излизат и протестират срещу войната в Украйна. „Светът вижда вашата смелост. Ние знаем последствията за вас от тази смелост. Арестуват ви. Вкарват ви в затвора. Бият ви. Вие сте моите герои“.

През 2010 г. Шварценегер посрещна като губернатор Дмитрий Медведев качеството му на руския президент. Това беше първата среща на Медведев по време на официалното му посещение в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG