Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Борисов беше задържан. МВР съобщи за арести и на други от ГЕРБ


Бойко Борисов беше отведен от дома си в полицейски автомобил. Снимка Георги Палейков, Булфото
Бойко Борисов беше отведен от дома си в полицейски автомобил. Снимка Георги Палейков, Булфото

Служители на МВР влязоха в къщата на Бойко Борисов, бивш премиер и настоящ лидер на най-голямата опозиционна партия, ГЕРБ. Малко по-късно той беше задържан и откаран в Главната дирекция "Национална полиция" в столичния квартал "Младост".

Адвокатът на Борисов Менко Менков каза пред бТВ, че Борисов не е обвиняем, а е задържан по "действия по неотложност", т.е. само от МВР и без съдебно разрешение. Менков твърди, че не знае за какво е разследването и от дома на Борисов нищо не е иззето.

От партията потвърдиха пред Свободна Европа, че в четвъртък вечерта в дома на Борисов в столичния квартал Банкя е извършено „претърсване и изземване".

МВР потвърди пред Свободна Европа за акцията. Според пресцентъра става дума за "мащабна операция на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) по линия на Европейската прокуратура, която разследва злоупотреби с европейски средства.

"Задържани са Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова", съобщиха от МВР.

Говорителката на прокуратурата Сийка Милева каза пред бТВ, че те не са информирани за акцията.

МВР съобщи информацията за задържането почти два часа преди полицаите да отведат Борисов.

Борисов е бивш премиер, Горанов - бивш финансов министър, Стоянова - бивша председателка на парламентарната комисия по бюджет и финанси, а Арнаудова беше директор на правителствената информационна служба. Тя продължава да е пиар на партия ГЕРБ.

По-рано Свободна Европа се свърза с Арнаудова, която каза, че в дома ѝ има полиция, но тя не е арестувана. "Има действия по неотложност в Банкя", каза тя по повод акцията в дома на Борисов.

Свободна Европа се свърза и с Менда Стоянова, която каза, че си е вкъщи и гледа телевизия. Не успяхме да се свържем с Борисов и Горанов.

Междувременно премиерът Кирил Петков публикува статус във Фейсбук: "Няма никой над закона".

Действията на МВР се случват в деня, в който вътрешният министър Бойко Рашков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя беше на посещение в България по покана на премиера Кирил Петков. От разговорите ѝ в София стана ясно, че европейската прокуратура е започнала работа по над 120 сигнала за злоупотреби в България.

В съобщението на МВР се казва, че акцията е във връзка със "120 сигнала, разследвани от Европейската прокуратура". Свободна Европа се обърна за коментар към Европейската прокуратура. Само 3 минути по-късно получихме отговор:

"Без коментар от наша страна".

Малко след новината за акцията на МВР срещу бившите управляващи, обвиняемият бизнесмен в изгнание в Дубай Васил Божков написа във Фейсбук, че е дал показания пред европейската прокуратура и "днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве".

През 2020 г. Божков обвини лидерите на ГЕРБ, че са го изнудвали за хазартния му бизнес. Той получи 18 обвинения от прокуратурата и избяга в Дубай. Твърденията му за изнудване и плащане на подкупи на лидери на ГЕРБ не бяха разследвани.

"2 години Гешев (главният прокурор - б.р.) правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в историята на България", коментира още Божков в четвъртък вечерта.

През 2020 г. в сигнал до прокуратурата Божков твърдеше, че през последните 3 години е предал 60 милиона лева на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов.

Тогава Божков публикува серия от твърдения и документи, според които е бил принуден от Борисов и Горанов да отчита 20% от печалбата от лотарийните си игри на управляващите.

Активисти на ГЕРБ пред дома на Бойко Борисов.
Активисти на ГЕРБ пред дома на Бойко Борисов.

Веднага след като МВР съобщи за акцията, депутати от ГЕРБ се събраха пред къщата на Борисов в Банкя.

"В Банкя се извършва обиск. Нямам представя по силата на каква заповед. Това има характер на политически репресии", каза зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев пред бТВ.

След отвеждането на Борисов, активистите на ГЕРБ се отправиха към сградата на ГДНП. Те се организират за голям протест с участието на членове на партията от цялата страна.

Активисти на ГЕРБ се опитаха да попречат на полицейски автомобили да напуснат района.
Активисти на ГЕРБ се опитаха да попречат на полицейски автомобили да напуснат района.

По-късно Борисов беше докаран в сградата на ГДНП. Симпатизанти на ГЕРБ продължиха да прииждат отпред.

Пред събралите се бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов призова всички в петък в 9 часа сутринта пред Министерския съвет на протест "за сваляне на тази власт".

Симпатизанти на ГЕРБ пред сградата на Националната полиция в столичния квартал "Младост".
Симпатизанти на ГЕРБ пред сградата на Националната полиция в столичния квартал "Младост".

Бойко Борисов е третият поред бивш министър-председател, арестуван след 1989 г.

Първият е Георги Атанасов (1986-1990), който е осъден за финансови злоупотреби през 1992 г. Присъдата е десетгодишна, но Атанасов остава в затвора около две години, след което е помилван от тогавашния президент Желю Желев.

Вторият е Андрей Луканов (1990), арестуван по обвинение за присвояване в особено големи размери. Той остава в ареста от 9 юли до 30 декември 1992 г. По-късно делото му е прекратено, а през 1997 г., вече след убийството на бившия премиер, арестът му е обявен за незаконен от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Извън тези два случая, има и трети бивш министър-председател, който е бил обвиняем. Това е служебният премиер Стефан Софиянски (1997). Той е съден по три обвинения – за продажбата на Халите в София и на терен за строежа на „Милениум център“, както ѝ за построяването на грандхотел „София“ на ул. „Гурко“. Софиянски е оправдан и по трите дела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG