Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши очаква директно докладване на случаи, дори и да не минават през Гешев


Българският министър на правосъдието Надежда Йорданова и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши
Българският министър на правосъдието Надежда Йорданова и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши очаква още по-активно директно докладване на случаи на сериозни злоупотреби със средства на Европейския съюз, без сигналите да минават през българската прокуратура. Това стана ясно след срещата й с вътрешния министър Бойко Рашков.

По време на срещата са обсъдени и действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова също проведе среща с Кьовеши. „В Министерството на правосъдието има предложение всеки един прокурор да може, след като при него има досъдебно производство или предварителна проверка, ако установи, че има данни, че компетентна по случая е европейската прокуратура, да може пряко да препрати към нея, без да е задължен да преминава през Върховна касационна прокуратура, какъвто в момента е редът,“ каза Йорданова.

На страницата на Европейската прокуратура във Фейсбук беше съобщено за срещите с Рашков и Йорданова и за "посещение от любезност" при главния прокурор Иван Гешев. Публикувани са снимки на Кьовеши с Рашков и Йорданова, но не и с Гешев.

В съобщение на прокуратурата по повод разговорите на главния прокурор Иван Гешев с Лаура Кьовеши се казва, че двете страни са изразили „общата удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента. Главният прокурор Иван Гешев изрази увереността си за продължаване на ефективния диалог между двете институции“.

Лаура Кьовеши е на посещение в България по покана на премиера Кирил Петков. В сряда тя каза, че е получила рекорден брой жалби и европейската прокуратура започва разследване по над 120 случая от България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG