Връзки за достъпност

Извънредни новини

8 от лицата в списъка на Петков са "чисти". За другите 11 има данни в службите, установи прокуратурата


Кирил Петков
Кирил Петков

За две от лицата в списъка, предаден от премиера Кирил Петков на прокуратурата, няма данни да са извършвали престъпления. За други шестима службите не са предоставили данни, които да ги свързват с медийните публикации, внесени от Петков, а за останалите 11 компетентните органи са изпратили документи, които "евентуално биха били съотносими" с материалите от списъка.

Това става ясно от съобщение на Върховната касационна прокуратура (ВКС) от вторник. В началото на февруари Петков занесе на прокуратурата списък с 19 имена на известни личности, за които според него има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми.

Сред посочените в него са и двама политици - бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски.

В съобщението си във вторник от ВКС посочват, че са получили и анализирали информацията, която по-рано изискаха от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП. Единственото име, споменато конкретно в прокурорското съобщение, е това на бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов.

По-рано премиерът Петков, както и вътрешният министър Бойко Рашков коментираха, че Павлов и другите отстранени ръководители на дружество са застрашили националната сигурност. Причината - не са осигурени пълните количества азерски газ, който в момента е по-евтин от руския, за да могат да се предложат на потребителите по-ниски цени. По този казус вече бе образувано дело, а бившият шеф на "Булгаргаз" – разпитан като свидетел.

От ВКС посочват още, че въпреки липсата на данни за престъпления за поне двама души, материалите за общо 8 лица от списъка ще бъдат изпратени за преценка на компетентните прокурори.

Списък с 19 имена беше предаден от Кирил Петков на прокуратурата, след като по инициатива на главния прокурор Иван Гешев премиерът беше призован на разпит заедно с началничката на кабинета си Лена Бориславова.

Привикването им в държавното обвинение стана по повод среща между тримата, на която Гешев твърди, че министър-председателят му е споменал "имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната". Впоследствие главният прокурор беше сезирал ВКП и тя призова Петков и Бориславова.

При появата си в прокуратурата тогава премиерът заяви пред медиите, че предава на разследващите списък с 19 имена на известни личности, за които според него има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми.

Сред посочените в него са бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски, издирваният в миналото за наркотрафик Христофорос Аманатидис-Таки, свързваният с бившата силова групировка СИК Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански-Вълка и бившият директор на столичното следствие Петьо Петров-Еврото.

След посещението си в прокуратурата Петков повтори, че списъкът му е съдържал 19 души, уточнявайки, че го е предал на 20-ия човек, визирайки главния прокурор Гешев. Изказването му беше препратка към негово изявление пред медиите в Брюксел в края на януари, че "хората, които са основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG