Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямам притеснения". Бившият шеф на "Булгаргаз" беше разпитан в качеството си на свидетел


Николай Павлов
Николай Павлов

Уволненият бивш директор на "Булгаргаз" Николай Павлов няма притеснения, че може да стане обвиняем. Това стана ясно от негово изявление в понеделник, след като беше разпитван над пет часа в Софийската градска прокуратура (СГП).

Пред журналисти Павлов коментира, че е разпитван в качеството си на свидетел, но не каза по какво досъдебно производство с аргумента, че няма право.

Той и целият борд на директорите на „Булгаргаз“ бяха отстранени в края на миналия месец. Наследникът на поста Иван Топчийски веднага след това описа като нелогичен начинът, по който е била увеличена цената на газа.

Впоследствие премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков коментираха, че отстраненото вече ръководство на газовото дружество е застрашило националната сигурност. Причината - не са осигурини пълните количества азерски газ, който в момента е по-евтин от руския, за да могат да се предложат на потребителите по-ниски цени.

По думите на Павлов обаче в понеделник по време на разпита си той е обяснил как работи газовият пазар и е отговорил на въпроси на разследващите, отнасящи се до доставките и договорите за газ.

„Абсолютно нямам никакво притеснение, защото сме абсолютно изрядни“, каза за Павлов. Той посочи още, че е оставил дружеството "в отлично състояние, с платени сметки, предплатен газ към азерската компания и на 60% предплатени доставки към "Газпром“.

"Сега просто трябва да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари. Топлофикационните дружества трябва да бъдат компенсирани заради този мораториум, защото, знаете, цените бяха замразени и при тях ще се открие една много сериозна дупка, която се отрази върху "Булгаргаз". Но това няма как да бъде приписвано на старото ръководство".

На въпрос възможно ли е след време все пак да стане обвиняем и притеснява ли се, той отговори така:" За какво!? Че сме си изпълнявали стриктно нормативната уредба, че компанията е на печалба, че имаме една от най-ниските цени, че бизнесът и всички потребители черпят ползи от тези договори? За това ли трябва да се притесняваме?“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG