Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЕВР започна проверка на сделките на газовите пазари


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се самосезира по медийни публикации за последните сделки на газовите пазари, става ясно от съобщение на енергийния регулатор.

В него се казва, че работна група от дирекцията, създадена по регламента REMIT, ще провери сключените сделки в периода 1-7 февруари на "Газов хъб Балкан". REMIT е регламент, който следи за прозрачността на енергийните пазари.

След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката, посочва КЕВР. Едва тогава ще се решава и дали да се иска проверка за нарушения, се казва в съобщението.

През уикенда бившите министри още от времето на тройната коалиция Румен Овчаров и Румен Петков изнесоха твърдения за продажбата на 60 хиляди мегаватчаса природен газ от "Булгаргаз" на определени фирми. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в корупционна схема.

От компанията обясниха, че са продадени 37 хиляди мегаватчаса газ, който е останал излишен.

По повода в неделя енергийният министър Александър Николов даде извънредна пресконференция и обясни, че продадените 37 хил. мегаватчаса газ се равняват на 14% от потреблението в страната. Тези количества са останали неизползвани, защото температурите през почивните дни се оказаха по-високи от очакваното.

Николов защити действията на новото ръководство на Булгаргаз, като каза, че сделките са сключени по законов ред.

Не може да се каже, че това са количества от "Чирен", защото "Булгаргаз" прави микс от газа, който купува, обясни още Николов. Газът е продаден на пазарна цена през "Газов хъб Балкан" и с продажбата компанията е покрила финансови дефицити, коментира министърът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG