Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Координирана атака срещу националния интерес". Енергийният министър отхвърли обвиненията към "Булгаргаз"


Министърът на енергетиката Александър Николов
Министърът на енергетиката Александър Николов

„Координирана атака срещу националния интерес на България“ и подход срещу енергийната политика на правителството, „граничещ с война“. По този начин енергийният министър Александър Николов определи твърденията на представители от различни политически сили, свързани с действия на новото ръководство на държавната компания „Булгаргаз“.

На въпрос, кои са хората, които упражняват тази атака Николов отговори поименно, че става въпрос за Бойко Борисов, Делян Добрев, Румен Овчаров и Румен Петков, както и други „вицеприерми, министри и политически представители“.

Реакцията на Николов дойде, след като в събота бивши министри и настоящи представители на политически сили като Борисов, Овчаров, Добрев, Петков и други обвиниха в кражби новото ръководство на „Булгаргаз“.

Обвиненията дойдоха във връзка с извършени сделки от „Булгаргаз“ в петък. Според представителите на бивши управления те са били за 60 хил. мегаватчаса, „реализирани за секунди“ и насочени към конкретни прекупвачи. Всичко това, според тях, е ощетило държавата и е довело до печалби на трети лица.

„Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали милиони“, каза в събота Бойко Борисов, който на няколко пъти се позова на думите на енергийният министър от правителството на Сергей СтанишевРумен Овчаров.

В неделя сутрин на специална пресконференция по темата Александър Николов отхвърли част от твърденията за сделките, реализирани в петък от новото ръководство на „Булгаргаз“. Той подчерта, че става въпрос не за 60 хил., а за 34 хил. мегаватчаса, които са част от излишъка в количествата на потребление, предвидени за 5 и 6 февруари. В сделките са продадени 14% от предварително планираното потребление на дневна база, а не за 50%, както твърдят Овчаров и Борисов.

„Булгаргаз е сключила 18 сделки с 10 контрагенти. Сделките са извършвани в рамките на часове, а не за няколко секунди, както беше заявено“, каза Николов и добави, че сделките са били в размер на 5 млн. лв. От тях 1.5 млн. са печалба за „Булгаргаз“, а положителният финансов ефект за дружеството е в размер на около 500 хил. лв. Той подчерта, че основното количество от реализирания микс е било формирано от газа, закупен на най-високи стойности – този от руския гигант „Газпром“.

По думите на Николов подобна сделка рано или късно е щяла да бъде извършена, но сега това се е случило на възможно най-добрата цена. Той подчерта, че сделките са били реализирани по възможно най-прозрачния начин на газовия хъб „Балкан“.

Енергийният министър каза още, че новото ръководство е открило ликвидна дупка в „Булгаргаз“ в размер на около 200 млн. лв. Тя се получава заради предстоящите плащания от около 650 млн. лв., които обаче ще дойдат срещу вземания за около 400 млн.

Николов потвърди и думите на новия председател на Съвета на директорите в дружеството Иван Топчийски, че с мениджмънта на „Булгаргаз“ са били сключвани споразумения за прекратяване на трудовите отношения с компенсации за над 170 хил. лв., което е можело да се избегне. Това се е случило на фона на наличност в „Булгаргаз“ от 600 хил. лв.

Въпреки ситуацията в компанията Николов гарантира, че до газова криза няма да се стигне и че домакинствата няма да останат на топло и студено. Той каза, че по време на посещението си в Азербайджан в петък и събота са водени преговори за доставка на допълнителни количества газ, който е на по-ниска цена, от тази, на която България купува от Русия.

На 29 февруари предишното ръководство на , управляващо „Булгаргаз“ от 2016 г. насам, беше освободено. От кабинета оправдаха това свое решение с действия „против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и против интересите на българските граждани“. Премиерът Кирил Петков подчерта, че се очакват и обвинения.

Смяната на ръководството на дружеството предизвика остри реакции от опозицията, а съмнения за действията на правителството изказа и президентът Румен Радев.

Старото ръководство, начело с освободения изпълнителен директор Николай Павлов, отхвърля всички обвинения, отправени от кабинета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG