Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Координирана атака срещу националния интерес". Енергийният министър отхвърли обвиненията към "Булгаргаз"


Министърът на енергетиката Александър Николов

„Координирана атака срещу националния интерес на България“ и подход срещу енергийната политика на правителството, „граничещ с война“. По този начин енергийният министър Александър Николов определи твърденията на представители от различни политически сили, свързани с действия на новото ръководство на държавната компания „Булгаргаз“.

На въпрос, кои са хората, които упражняват тази атака Николов отговори поименно, че става въпрос за Бойко Борисов, Делян Добрев, Румен Овчаров и Румен Петков, както и други „вицеприерми, министри и политически представители“.

Реакцията на Николов дойде, след като в събота бивши министри и настоящи представители на политически сили като Борисов, Овчаров, Добрев, Петков и други обвиниха в кражби новото ръководство на „Булгаргаз“.

Обвиненията дойдоха във връзка с извършени сделки от „Булгаргаз“ в петък. Според представителите на бивши управления те са били за 60 хил. мегаватчаса, „реализирани за секунди“ и насочени към конкретни прекупвачи. Всичко това, според тях, е ощетило държавата и е довело до печалби на трети лица.

„Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали милиони“, каза в събота Бойко Борисов, който на няколко пъти се позова на думите на енергийният министър от правителството на Сергей СтанишевРумен Овчаров.

В неделя сутрин на специална пресконференция по темата Александър Николов отхвърли част от твърденията за сделките, реализирани в петък от новото ръководство на „Булгаргаз“. Той подчерта, че става въпрос не за 60 хил., а за 34 хил. мегаватчаса, които са част от излишъка в количествата на потребление, предвидени за 5 и 6 февруари. В сделките са продадени 14% от предварително планираното потребление на дневна база, а не за 50%, както твърдят Овчаров и Борисов.

„Булгаргаз е сключила 18 сделки с 10 контрагенти. Сделките са извършвани в рамките на часове, а не за няколко секунди, както беше заявено“, каза Николов и добави, че сделките са били в размер на 5 млн. лв. От тях 1.5 млн. са печалба за „Булгаргаз“, а положителният финансов ефект за дружеството е в размер на около 500 хил. лв. Той подчерта, че основното количество от реализирания микс е било формирано от газа, закупен на най-високи стойности – този от руския гигант „Газпром“.

По думите на Николов подобна сделка рано или късно е щяла да бъде извършена, но сега това се е случило на възможно най-добрата цена. Той подчерта, че сделките са били реализирани по възможно най-прозрачния начин на газовия хъб „Балкан“.

Енергийният министър каза още, че новото ръководство е открило ликвидна дупка в „Булгаргаз“ в размер на около 200 млн. лв. Тя се получава заради предстоящите плащания от около 650 млн. лв., които обаче ще дойдат срещу вземания за около 400 млн.

Николов потвърди и думите на новия председател на Съвета на директорите в дружеството Иван Топчийски, че с мениджмънта на „Булгаргаз“ са били сключвани споразумения за прекратяване на трудовите отношения с компенсации за над 170 хил. лв., което е можело да се избегне. Това се е случило на фона на наличност в „Булгаргаз“ от 600 хил. лв.

Въпреки ситуацията в компанията Николов гарантира, че до газова криза няма да се стигне и че домакинствата няма да останат на топло и студено. Той каза, че по време на посещението си в Азербайджан в петък и събота са водени преговори за доставка на допълнителни количества газ, който е на по-ниска цена, от тази, на която България купува от Русия.

На 29 февруари предишното ръководство на , управляващо „Булгаргаз“ от 2016 г. насам, беше освободено. От кабинета оправдаха това свое решение с действия „против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и против интересите на българските граждани“. Премиерът Кирил Петков подчерта, че се очакват и обвинения.

Смяната на ръководството на дружеството предизвика остри реакции от опозицията, а съмнения за действията на правителството изказа и президентът Румен Радев.

Старото ръководство, начело с освободения изпълнителен директор Николай Павлов, отхвърля всички обвинения, отправени от кабинета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG