Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът очаква обвинения срещу уволненото ръководство на "Булгаргаз"


Премиерът Кирил Петков (вляво) и министърът на енергетиката Александър Николов
Премиерът Кирил Петков (вляво) и министърът на енергетиката Александър Николов

В момента тече разследване срещу на уволнените шефове на държавния газов доставчик "Булгаргаз" и правителството очаква до дни срещу тях да бъдат повдигнати официални обвинения. Това каза премиерът Кирил Петков на пресконференция в понеделник.

В петък Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на "Булгаргаз", отстрани борда на дружеството. Същия ден беше избран и нов шеф на дружеството, както и нов председател на борда. По думите на Петков причина за промените са неправилни решения на "Булгаргаз", които са довели до високата цена на газа.

"Водим разследване и сме сигурни, че част от решенията, които те са взели, резултират върху високите цени на газа. Надявам се, че службите съвсем скоро ще ни дадат ясно разяснение и потенциално може би ще повдигнат обвинения", каза Петков.

По темата за разликата в цените между руския и азерския газ премиерът посочи, че "когато сме се отказали от евтини количества природен газ с оправданието, че няма готова връзка с Гърция, това е очевадна грешка или целенасочен грешен избор".

"Това, което ще видите в следващите няколко дни, ще бъдат допълнителни разяснения, повдигане на обвинения и разясняване на ситуацията. И колкото и студиа да бъдат обикаляни, фактите говорят - избран е бил високо, скъпият доставчик", добави той.

Основният аргумент за решението на БЕХ е излязъл доклад с резултатите от проверката на дейността на "Булгаргаз" за 2019, 2020 и 2021 г. Според заключенията в него ръководството на газовия доставчик е извършило редица нарушения. Уволнените членове на неговия борд обаче оспорват констатациите на проверката.

В средата на януари ДАНС, както и представители на Главна дирекция "Национална полиция" започнаха проверка в "Булгаргаз". Тя беше във връзка със спекулативно препродаване на газ и започна малко след като министрите на енергетиката и финансите обвиниха "Булгаргаз" в изнасянето на евтин газ от хранилището в Чирен. Газът, по данни на изпълнителната власт, е продаван на газовите борси.

В събота министърът на енергетиката Александър Николов (ИТН) обаче коментира, че промените в ръководството на компанията нямат общо с тази проверка.

В последните два месеца енергийният министър отправи поредица упреци към вече бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, че не е миксирал добре газовите доставки за страната, за да намали цената на природния газ.

В петък заедно с Николай Павлов от дружеството бяха отстранени Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев. На тяхно място бяха избрани Иван Топчийски, Антон Адамов, Людмил Йоцов, Стефан Войнов и Анжела Славова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG