Връзки за достъпност

Извънредни новини

Газовият терминал край Александруполис, в който участва и България, ще заработи с година по-късно


Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис по време на церемонията за подписване на договора за изграждане на терминала за втечнен газ
Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис по време на церемонията за подписване на договора за изграждане на терминала за втечнен газ

Терминалът за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който България има участие, ще заработи с година по-късно от предвиденото. Това става ясно от съобщение на акционерите на компанията, която изгражда и ще оперира на съоръжението „Газтрейд С.А.“.

През 2020 г. българската държавна компания „Булгартрансгаз“ ЕАД официално придоби 20% от капитала на „Газтрейд С.А.“. Тогава подписи под проекта положиха бившият премиер Бойко Борисов и настоящият гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис.

„На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб - и „Александруполис“, и „Балкан“ (газовият хъб - бел. ред.)“, каза тогава Борисов.

Паралелно беше съобщено, че съоръжението ще започне с търговската експлоатация в края на 2022 г. В петък обаче от компанията обявиха нов срок.

„Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига до 50% от техническия му капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м. на година“, се казва в съобщението от „Газтрейд С.А.“. В него се съобщава още, че в четвъртък бордът на компанията е взел „окончателно инвестиционно решение“, което е „е последният и най-важен етап преди стартиране на фазата на изграждане на проекта“.

Новината за забавянето от година на изграждането на терминала идва на фона на рекордното повишаване на цените на енергията в Европа и света. В сряда от трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков подчерта, че един от най-големите рискове за България, свързани с кризата, предизвикана от струпването на над 120 хил. руски войници на границата с Украйна, е свързан именно с енергийната й независимост.

В момента България е в сериозна зависимост от доставките на газ на руската държавна „Газпромекспорт“.

Това е и поредното забавяне на проект, който цели да донесе т.нар. диверсификация на енергийните източници за България и региона на Балканите. В края на 2021 г. трябваше да бъде завършена газовата връзка между България и Гърция, която се бави вече 13 години. В началото на януари министърът на енергетиката Александър Николов каза, че загубите заради незавършения газопровод могат да достигнат до 1,5 млн. лв. на ден. В сряда от стана ясно, че на фирмата изпълнител на проекта гръцката „Джей енд Пи АВАКС“ от 1 януари се начислява неустойка от по 90 хил. евро на ден.

„Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „Газпром експорт“, а зад този доставчик и плановете за развитие на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария безспорно е желанието на Русия, по чисто геополитически причини, да продължава да е доминираща като външен доставчик на природен газ“, каза преди седмици председателят на КЕВР Иван Иванов пред Свободна Европа.

В същото време продължението на „Турски поток“ през България, което струваше на държавата приблизително 3 млрд. евро, беше завършено за по-малко от 2 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG