Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз самият не желая да работя с тях". Шефът на КЕВР Иван Иванов пред Свободна Европа


Иван Иванов - председател на Комисията за енергийно и водно регулиране в Студио България на Свободна Европа.
Иван Иванов - председател на Комисията за енергийно и водно регулиране в Студио България на Свободна Европа.

Отиващият си председател на КЕВР Иван Иванов оцени като недопустимо 12-годишното забавяне на газовата връзка с Гърция. Това е пречката в момента България да не получава по-евтин газ от руския.

Председателят на енергийния регулатор Иванов Иванов каза, че не иска да работи с новото правителство, защото му няма доверие. В интервю за "Студио България" на Свободна Европа той коментира, че очаква да бъде сменен най-късно до началото на февруари.

В началото на годината Иванов беше атакуван от премиера Кирил Петков, който обвини Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във взимане на преднамерени решения за повишаване на цената на газа.

Иван Иванов каза, че като служебен министър на финансите Асен Василев е поискал от председателя на независимата КЕВР да намали цената на газа с 20 на сто.

Иванов обясни, че България има договор за внос на по-евтин газ от Азербайджан, но не може да го достави, а причината за това е непостроеният интерконектор с Гърция. Според него "е имало кръгове в България“, които са били заинтересовани да се забави изграждането на интерконектора с Гърция, по който да се доставя по-евтин азерски газ.

„Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „Газпром експорт“, а зад този доставчик и плановете за развитие на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария безспорно е желанието на Русия, по чисто геополитически причини, да продължава да е доминираща като външен доставчик на природен газ“, каза Иванов.

В края на декември премиерът Кирил Петков каза, че завършването на интерконектора е "въпрос на месеци", но вече е ясно, че това няма да се случи до крайния срок 1 юли.

Пред Свободна Европа Иван Иванов каза, че строителят на интерконектора не е внесъл документи за сертифициране на газопровода в КЕВР.

"Което автоматично означава, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в експлоатация", каза Иванов.

Председателят на КЕВР каза още, че мораториумът върху цената на тока е незаконен и не може да се направи прогноза за поскъпването му след отпадането на ограниченията.

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

- Има ли вече предложение от „Булгаргаз“ за нови цени на газа?

- Днес следобед (сряда – бел. ред.) „Булгаргаз“ внася заявление за цената на природния газ за февруари. Заявлението съдържа по-ниска цена на природния газ в сравнение с януари - с около 14 на сто намаление. Като това означава, че от сегашните 133,41 лв., природният газ ще намалее на около 114 лв. Малко по-малко от 20 лв. намаление на цената. Но веднага искам да поясня. Това заявление, което внася „Булгаргаз“, почива на цените на природния газ на европейските газови хъбове, както и на цените на суровия петрол, и неговите деривати мазут и газьол, само за първите 10 дни на януари.

- Какво казвате с това?

- Това означава, че то не е окончателно. Това е предварително заявление, което ние ще го разгледаме съвсем внимателно и ще го изследваме във всички негови ценови параметри. Но тъй като ние трябва на 1 февруари да се произнесем с решение за цената на природния газ за месец февруари, късно вечерта на 31 януари „Булгаргаз“ ще получи от основния газов хъб (това е хъбът TTF в Нидерландия) обобщена справка за средния размер на цената на природния газ за целия януари, а не за първите 10 дни, както е сега.

При това положение, това финално заявление ние ще го получим в 9 часа сутринта на 1 февруари и независимо дали това е делничен ден или празничен ден, комисията работи още от сутринта. Като експертите на комисията, от 9 ч. сутринта до 13 ч., са длъжни да извършат пълна проверка на изчисленията, за да може комисията да се произнесе с решение в 14 ч. Но ние не можем да променим цената. Ние единствено можем да я утвърдим.

Т.е. ние контролираме „Булгаргаз“ като обществен доставчик да не би да реши да си повишава произволно цената, но на базата на заявлението ние казваме: да, всичко е в съответствие с договорите с външни доставчици – „Газпром експорт“ и Азербайджан. По тази причина цената е такава, каквато ни е предложил „Булгаргаз“.

- Това много прилича на събитията от декември месец. Тогава разглеждахте увеличение именно с 14 на сто, а на първи януари беше с 30 на сто. Какви са прогнозите за цените на газа в международен план, за да може на 1 февруари това, което чуваме сега като цифра, да не е двойно?

- Събитията са много динамични и има голямо напрежение в момента по отношение на доставките на природен газ от Русия към Европа. По главния газопровод „Ямал-Европа“ периодично се спира подаването на природен газ. Това създава не само смут, това създава паника у големите търговци на природен газ в Европа и те упражняват натиск като се стремят да купят колкото се може по-големи количества природен газ, за да се запасят, ако се стигне до тежка ситуация в отношенията между Украйна и Русия. По тази причина всичко зависи какво ще се случва в следващите 20 дни по определен начин.

Поради високите цени на природния газ в Европа, цели флотилии от американски танкери с втечнен газ се насочват насам.

Когато „Булгаргаз“ ни дава такава прогноза за известно намаление, с 14 на сто на цената на природния газ, се има предвид, че поради високите цени на природния газ в Европа, тези цени вече са конкурентни на цените в Далечния изток – Китай, Япония и Южна Корея, които по начало купуват природния газ на високи цени. И цели флотилии от американски танкери с втечнен природен газ се насочват към Европа, дори в океана сменят курса.

Постъпването на допълнително количество природен газ е един от важните аргументи за това предложение на „Булгаргаз“. Аз го уважавам. И на всичкото отгоре то е и на базата на тенденцията, която се наблюдава, тъй като има специализирани агенции, които дават тези прогнози – какви са фючърсните сделки за февруари, март, прави се една съпоставка. Към момента, ако се запази ситуацията, каквато е в тези дни, ще се реализира.

- Разбирам професионалните ви аргументи, но това, което прави „Булгаргаз“ в момента, странно съвпада с политическото говорене. Премиерът Кирил Петков каза: „Ние сме изненадани, цената трябва да е по-ниска“. На следващия ден директорът на „Булгаргаз“ каза: „Газът ще поевтинее с 32 на сто“, 10 дни по-късно казва: „Ще внесем предложение за цена по-ниска с 14 на сто“. Кога това е свързано с политика и кога с реални борсови и договорни цени?

- По никакъв начин не подкрепям това хаотично говорене, независимо от кого идва. Регулаторът се произнася на база на всички данни. Ние проверяваме всичко, което се случва на борсите и правим тази съпоставка, за да бъдем най-достоверни в нашите решения. Но в момента ние не взимаме решение.

Ние приемаме заявлението на „Булгаргаз“, разглеждаме го във всички параметри. Защото не само цената на природния газ е важният параметър, важни параметри са: цената на суровия петрол, газьола, мазута (като деривати на суровия петрол), курсът долар-евро, което за нас е важно – от доларовата система, която е система за разплащане на енергоносителите в света, да се премине към системата на еврото, с която пък ние сме свързани.

Всички тези параметри – цените за достъп, за пренос (през газопреносните мрежи на Гърция), става въпрос за азербайджанския газ, или на Турция – става въпрос за българския газ, който получаваме от „Газпром“.

Всичко това ние го обработваме и на 1 февруари, корекция, когато се налага, ще извършим на базата на промени, които са настъпили. Но, ако вие настоявате на 10 януари или в случая – на 11 януари, защото има 31 дни месеца и винаги е 20 дни преди крайния срок, то човек трябва да бъде наистина доста повърхностен, за да може да си позволи да уверява слушатели и зрители, каква ще му е цената.

Аз казвам кои са параметрите, които влияят и каква е тенденцията и се надявам, че тази тенденция ще се удържи. Защото няма никакво съмнение, че не може цената на природния газ непрекъснато да расте. Тя в продължение на 6 месеца непрекъснато нараства.

- Критиките към вас от страна на вицепремиера Асен Василев са, че не сте използвали всички лостове като регулатор по отношение на ценообразуването. Той каза като пример възможността да се калкулира на 100 процента цената на азерския газ във формулата за определяне на крайната цена на газа, продаван от „Булгаргаз“, за да падне крайната цена. Защо не е направено това?

- Защото тези 100 процента азерски газ не постъпват в страната. Аз не мога да калкулирам в цената природен газ, който стои в Баку на „Шах Дениз-2“ и който го няма в страната. Министър Василев, преди още да бъде министър в редовния кабинет, като министър в служебния кабинет, ми го предложи на мен това и каза: „Калкулирайте, г-н Иванов, 20 процента намаление на цената на природния газ“. Викам: „С какви аргументи?“ - „С аргумента, че има договор за доставка на 1 млн. кубични метра природен газ“.

Добре, но този милиард природен газ не е постъпил в страната, защото договорът има две страни – на доставчика и на приемащата страна, „Булгаргаз“. Ако доставчикът не ги достави, а аз калкулирам ниска цена, това означава да фалира газовото дружество „Булгаргаз“.

- Доколкото разбирам, без да адвокатствам или да съм говорила с Асен Василев, логиката е, че това трябва да е за сметка на дружеството „Булгаргаз“, което пък не е изпълнило съответните ангажименти да докара този газ и тези количества някак си да влязат в България, и съответно дружеството да си търси обезщетенията по някакви други механизми. Спекулирам в момента, но това изглежда логиката.

- Наистина спекулирате. Имайте предвид първо, че доставката, която трябва да се извърши от Азербайджан, не се извършва от едно чисто азербайджанско дружество. Големи проценти там имат големи западни компании, включително и от Иран, включително и от Русия, „Лукойл“ участва. И тези акционери, които са от 6-7 държави, всеки един от тях трябва да внесе съгласие за доставката на това количества природен газ към България.

Защото за тях е много по-изгодно не, изпълнявайки този договор, да го доставят този газ в Гърция и от там да се търси начин да се изпрати в България, а да го пуснат към Италия, където цената на природния газ е много по-висока и тяхната печалба ще е по-висока.

- Това въпрос на политическа договорка ли е, да се случва по този начин?

- Безспорно. Защото по начало, самият договор тръгна на най-високо политическо ниво. Не може да не си спомняте, че през 2007 г., тогавашният президент Георги Първанов, направи официално посещение в Азербайджан и на това най-високо ниво се взе решение за доставка на 1 млрд. кубични метра природен газ годишно.

Като тогава се считаше, че много по-бързо ще се построи връзката ТАНАП-ТАП. Това през Турция и Гърция връзката към Италия, откъдето е отклонението от Комотини към Стара Загора и респективно, самият интерконектор Комотини-Стара Загора, ще бъде завършен своевременно.

- Означава ли това, че забавянето на завършването на интерконектора с Гърция е по политически причини, а не по бизнес причини?

- Според мен е и от двете има по малко. Защото не е нормално, каквито и да са бизнес причините, в продължение на 12 години, от 2009 г, когато беше преустановено подаването на природен газ от „Газпром“ към България, както и към цяла Източна Европа – когато показаха как Путин нарежда да се прекъсне подаването на газ към Европа.

Не може 12 години, по чисто технически и икономически причини да не се построи този интерконектор. Защото само за година и няколко месеца беше построен много по-дълъг газопровод. Това е „Турски поток 2“ или „Балкански поток“, както искате го наричайте. Това е връзката, която е от границата ни с Турция, Малкочлар, през „Странджа 2“ (това е нашата газокомпресорна станция на границата с Турция), през Северна България до Зайчар (в Сърбия). Много по-дълъг, а построен за много по-кратко време.

- Значи ли, че правителството на Бойко Борисов е дало приоритет на „Турски поток“ по политически причини, съответно по политически причини, е забавило интерконектора?

- Бих желал да ви отговоря, ако имам тази информация. Нямам такава информация. Но при всички положения, е имало кръгове в България, които са били заинтересовани да се забави този интерконектор. Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „Газпромекспорт“, а зад този доставчик и плановете за развитие на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария безспорно е желанието на Русия, по чисто геополитически причини, да продължава да е доминираща като външен доставчик на природен газ.

Нещо, срещу което се противопоставят, както Европейският съюз, който даде съществени средства за построяването на интерконектора Комотини-Стара Загора, така и Съединените щати, които настояват пред Гърция в Александруполис, бившият Дедеагач, да се построи плаващ терминал за регазификация. За да може от Съединените щати да се доставя втечнен природен газ и от там през Комотини-Стара Загора да мине към България и евентуално към другите страни.

Това е истинска битка, като се отчита силното влияние, което върху политиката на една страна упражняват енергоносителите.

- Първата среща на премиера Кирил Петков беше с гръцкия му колега, където беше обсъдено и довършването на интерконектора. Казаха, че е „въпрос на месеци“. Министърът на енергетиката каза, че срокът за пускане в експлоатация най-вероятно ще бъде спазен и ще е краят на юни. През декември вие казахте, че строителят на интерконектора още не е подал документи за сертифициране.

- Точно така.

- И ако не ги внесат до края на декември, а те трябва да се внесат 6 месеца по-рано, този срок няма да бъде спазен. Първо – внесени ли са документи за сертифициране? И второ – каква е вашата прогноза за пускането в експлоатация на този интерконектор, който всъщност е и недостроен?

- Такива документи не са внесени, което автоматично означава, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в експлоатация. Защото не само българският енергиен регулатор, но и гръцкият регулатор, трябва да излезем със съвместно решение за сертифициране на компанията „Ай Си Джи Би“ като оператор на този газопровод Комотини-Стара Загора.

Това не е направено към днешна дата и нямам впечатление, че ще бъде направено в близките дни. След внасянето, не по-рано от 6 месеца след това, този интерконектор може да влезе в редовна експлоатация.

- Звучи като тези „няколко месеца“ да станат година, че и повече?

- Не мога да ви кажа. Зная, че има различни причини за забавянето. Някои от тях наистина са свързани с доставка на определени агрегати, които са били поръчани в Италия, които са изработени с голямо закъснение, по причина на пандемията, на това, че е имало затворени заводи и т.н. Но аз отново казвам: не е допустимо 12 години да не може да се построи този интерконектор.

- А с прогноза за срок за довършване, бихте ли се ангажирали?

- Срокът ще бъде просрочен с месец, два три. Надявам се да е колкото се може по-кратко. Този интерконектор има много важно значение за България, защото по него ще бъде доставен азерски газ, който в момента е в пъти по-евтин от доставяния газ от „Газпром експорт“. От тук можете да видите големия интерес на България този интерконектор да бъде построен възможно най-бързо.

- Вие имате правомощия по отношение на това да следите количества, да проверявате договори, да гледате накъде какво отива най-общо казано. Това, което каза по време на съвместното заседание на енергийната и икономическата комисия вицепремиерът Асен Василев, беше, че има данни, че от хранилището в Чирен „Булгаргаз“ изнася и продава евтино количество газ, което впоследствие се изнася в Румъния. Имате ли такива данни и можем ли да се окажем неподготвени за евентуална газова криза в края на февруари?

- Ние нямаме такива данни, защото, както каза самият министър Василев, те се събират от специализираните правоохранителни органи – икономическа полиция и ДАНС. Те са в състояние да ни сезират със събрани данни. Ние нямаме тези правомощия…

- Вие можете да изисквате договори и да ги следите.

- Така. Това, до което ние имаме достъп, не ни дава основание да смятаме, че такова нещо се е случило по две причини. Първо, „Булгаргаз“ няма лиценз за търговия с природен газ на територията на Румъния.

- Но може да продаде на търговци, които да изнесат.

- Второ, количествата, които всеки ден „Булгаргаз“ продава, първо са количествата като обществен доставчик – това е за всички топлофикации, за газоразпределителните дружества. След това той предоставя определени количества на борсата, които са количества по т.нар. споразумение за освобождаване на определени количества, за да може да се активира борсовата търговия в България. И накрая, ако останат допълнителни количества, той ги предлага отново на борсата, задължително, и могат да бъдат купени от дружества, които проявяват интерес да закупят този природен газ.

От момента, когато природният газ смени собственика си, тоест се смени „Булгаргаз“, следващият – този, който е закупил този природен газ, носи отговорност за търговията и той може да го изнесе както към Гърция, така и към Румъния, защото един от основните принципи в ЕС е принципът за свободно движение на стоки, заедно с принципа за свободно движение на хора, на капитали и на информация.

- Иван Хиновски, енергийният експерт на „Има такъв народ“, каза, че според него ДАНС трябва да провери кои български компании се облагодетелстват от вноса на азерски газ. Вие проверявали ли сте?

- Не, нямаме такива правомощия.

- А има ли такива компании, които според Вас се облагодетелстват от подобен внос?

- Като нямам информация, не мога да твърдя такива неща. Ние имаме единствено отговорности по отношение на обществения доставчик. Там имаме отговорност да проверим цената с оглед да защитим интереса на българските потребители. Защото общественият доставчик е монополист за снабдяването на топлофикациите и газоразпределителните дружества. Ако го няма КЕВР, те са в състояние да си вдигнат цената както си решат, защото няма кой да ги контролира. Ние всъщност защитаваме интересите на хората, като ги контролираме.

За свободната търговия – кой внася, какво изнася – това не засяга регулатора.

- По отношение на тока. Вашата прогноза – с колко ще поскъпне токът след падането на мораториума?

- По принцип след като мораториумът замрази цената на електроенергията заедно с цената на топлинната енергия и на ВиК услугите, това, с което трябваше да поскъпне токът, ще се пренесе три месеца по-късно. Но към него трябва да се прибави и поскъпване, което се дължи на изминалите сега в този период три месеца, когато по необходимост от инфлация и други фактори цената продължава да расте. Аз казвам, че това е принципът, ако се спазва без някакви допълнителни действия, които да променят този естествен ход на нещата.

Защото самият мораториум, който е наистина противозаконен и противоконституционен и Конституционният съд се произнесе с решение, че не може Народното събрание със свое решение да отнеме правомощие на държавен орган, който е оправомощен чрез закон. Това е комисията, която със закон е оправомощена да определя цените на енергоносителите. И в един момент държавата отнема за три месеца и половина тези функции на регулатора.

Но със самия този акт и знаейки, че той носи голям политически заряд, те са в състояние, имам предвид правителството, отчитайки, че едно силно повишение в края на март или когато бъде прекратен мораториумът, ще има крайно негативно отражение върху имиджа и рейтинга на правителството, те са в състояние отново да извадят пари от бюджета и да ги налеят, за да потиснат това увеличение. Това е политическата причина, която може да промени този ход, за който говоря.

- Асен Василев каза, че е възможно 0% увеличение след края на мораториума.

- Зависи от това какво има в бюджета. Може и отрицателно да бъде. Може и да се намали.

- Да върнат пари на хората?

- Не, не да върнат пари, но да плащат по-ниска цена от първи април насетне. Има и една причина в чисто енергиен аспект и аз съм длъжен да го кажа. А то е, че периодът от 1 април до 30 юни е период, който в енергетиката се казва период на високите води. Особено в Западна Европа – Германия и Франция, които имат много пълноводни реки.

- Започват да работят ВЕЦ-овете.

- Започват да работят почти денонощно. Освен това Гълфстрийм, океанското течение, може да предизвика изключително високо производство на енергия от вятърните централи. В резултат на това намаляването на цената в цяла Западна Европа ще доведе, понеже сме в един енергиен пазар, до намаляване на цената в България.

Но ако цената значително намалее, ще се получи друг ефект – ще трябва да затворим ТЕЦ „Марица Изток 2“ и вместо осем, да работят само два блока, защото цената ще падне под производствената им цена. А производствената им цена е много висока, защото плащат много висока стойност за квотите въглеродни емисии, които се купуват на платформата за търговия с емисии в Брюксел. Така че нещата са сложно свързани.

- Това, за което бяхте обвинявани също така, е, че не сте се намесили по начина, който ви позволяват наредбите, по които действате, да овладеете пиковете на борсата, които бяха в края на миналата година. Защото, според Ваши колеги енергийни експерти, тези пикове са били по-скоро спекулативни, от големи играчи, които влизат, купуват големи количества и ги продават, отколкото естествен ход на борсовата търговия.

- Ще ви отговоря в следните аспекти. Първо, тези хора очевидно не са в течение на това, което се случва в България през последните години. Когато България беше изолирана от другите енергийни системи, цената тук можеше да бъде два-три пъти по-ниска, отколкото в съседните страни.

България чрез Гърция и чрез Румъния вече е част от обединената енергийна система, което означава, че трябва да има много близки цени в тези страни. Целта на европейския регламент е разликата в цената между две съседни страни да бъде не повече от 2 евро. Тоест по отношение на Гърция, по отношение на Румъния, които са също членки на ЕС, тази разлика трябва да бъде минимална.

По тази причина обвиненията, че ние не сме се намесили – не можем да го направим, тъй като има свобода в България всеки, който се е регистрирал в страна член на ЕС като търговец, колкото и голям да е той, има право да закупува от България количества електроенергия. Можем ли ние да кажем – не, вие нямате право?

- Упрекът към вас беше, че не позволявате на по-дребни играчи със закупуване на по-малки пакети да влизат?

- Точно направихме действия, за да помогнем на малките играчи. Например: 300 мегавата се предлагат на борсата, да речем, от АЕЦ-Козлодуй. Когато се предложат 300 мегавата мощност, един голям западен търговец (защото такива търговци наистина играят на българската борса) ги закупува всичките като дава веднага по-висока цена. Но заедно с това - голям обем, който не може малкият играч да купи.

Накарахме да се задължи Козлодуй вместо да подаде 300 мегавата, да подаде 30 пакета по 10 мегавата, за да може и малките търговци да купуват. Ами… големият търговец участваше и на 30-те търга и спечели пак по-голямата част от тях. И за българските дребни търговци почти нищо не остана.

Но какво друго можем да направим? Имайте предвид, че тези мерки бяха широко дискутирани, бяхме стигнали до съгласие за тях и се видя, че ефектът не се постига. Но се видя, че това, в което ни обвиняват, е абсолютно неоснователно, защото ние направихме такова усилие. Повече от това усилие - да разбием на малки сегменти предлаганото количество електроенергия, ние не можем да направим. Освен да забраним на чужденци да търгуват в България, след което следва веднага наказателна процедура на ЕС, защото ние сме част от европейското семейство и не можем произволно да нарушаваме европейските правила.

- Кирил Петков каза, че вие не сте ги уведомили, че смятате да правите подобни промени в цените, всички подскочиха, че КЕВР е независим орган и че никой не трябва да се меси в неговата работа, което е разписано по закон.

- Точно така.

- Бойко Борисов, след разпита си в полицията, сега в началото на януари, каза, че е питан в полицията как е успявал да държи цените на тока и на газа толкова ниски години наред. Вие даже не съществувате в това изказване?

- Естествено, аз считам, че това, което казва Борисов, е с нотка на ирония. Той е бил питан съвсем други неща…

- Той с това редовно се хвали, така че дали е било с ирония или не няма как да разберем.

- Сега, все пак да бъда съвсем коректен - в петте години от моя мандат, който на 2-ри април миналата година изтече (вероятно става въпрос за лапсус, защото мандатът на Иванов изтече през 2020 г. – бел.ред.), Борисов нито веднъж не ми се е обаждал, свързано с цени. Нито веднъж. Два месеца след изтичането на мандата, не че е свързано именно с това, миналата година (2020 г. – бел. ред.) през месец юни имахме [с Борисов] директен сблъсък.

Той беше по повод на следното: ние от 1 юни миналата година (2020 г. – бел. ред.) повишихме цената с 20% и това беше в съответствие с всички наши правила и норми.

Борисов, който си спомня, че на 3-ти март беше обявил сериозно намаление на цената на природния газ, смеси двете събития в едно и каза: “Как може КЕВР да увеличава цената на топлинната енергия, когато аз намалих цената на природния газ с 40%”. Каза това без да разбира, че там има и други ценообразуващи елементи и че ние определяме цената за цяла година напред, както се видя как нараства.

Това беше единственият момент, в който се видя как той взе отношение към наше решение. Но отношението на Борисов ни най-малко не промени моето и на моите колеги решение и ние си го проведохме така както беше.

- Дадохте заден тогава след като той каза, че ще смени ръководството след като му правят такива номера.

- Това нас по никакъв начин не ни разколеба. Когато трябва да се смени ръководството - да се смени. Не можаха да сменят председателя и то не по причини, свързани с мен. Аз не по този повод съм си сменял позицията. Позицията не си я смених, както и сега не си я сменям, когато има брутално нарушение от страна на изпълнителната власт, която не зачита европейските правила за независимост на енергийния регулатор.

- Тогава не реагирахте така остро, както сега.

- Защото беше в съвсем друг аспект. Нека си спомним какво каза сега Кирил Петков - че ние трябва предварително да съгласуваме с тях цените. Борисов не каза така. Той тогава каза: „Да, те са взели това решение, ние ще ги сменим“. И да, има право, да ни беше сменил. Но не ми каза: „Променете решението си“. Докато реално погледнато това, което иска Кирил Петков, е точно решенията КЕВР да ги съгласува с изпълнителната власт.

Няма друга такава страна в ЕС. И аз очаквам от Брюксел коментар и отговор по повод запитване, отправено до Брюксел, за тази намеса. Забележете, че в последните дни Кирил Петков вече не говори така. Той видя категоричната позиция, изразена единодушно от всички хора, които са в енергийната сфера - никой не подкрепи нито мораториума, нито неговите изказвания за съгласуване на решенията на КЕВР с изпълнителната власт.

- Президентът Румен Радев каза, че предишните управялващи са заложили капани в енергетиката. Какви са тези капани?

- Не мога да ви кажа какво има предвид Радев. Може би от действията на новото правителство ще се разбере, защото те, ако правят определени смени, ще кажат и мотивите си. Те впрочем и за смяната на председателя и един от членовете на КЕВР мотивите бяха общи - КЕВР не си върши работата, ние с този състав на КЕВР не можем да работим.

Аз очаквах това да бъде подкрепено с конкретика. Няма никаква конкретика и това наистина е обидно, защото аз при вас изразявам не моята лична позиция, а позицията, която заемат близо 150 служители на КЕВР, които не може да не са засегнати.

И аз съм дължен именно да защитя техния професионализъм и тези обвинения няма да се докажат. Но когато това стане, вече ще е отминало събитието и хората няма да обърнат внимание, че нищо няма да излезе от всичко, което се говори от Кирил Петков и Асен Василев.

- По отношение на вашия мандат, който отдавна е изтекъл, вие няколко пъти казвате, че няма как да се оттеглите. Но в закона е записано и то като точка 1, че председателят и членове на КЕВР се освобождават на първо място - по тяхно желание. Ако вие вече не искате да сте на този пост, защо не казахте?

- Точно така - този текст, за който вие ми говорите, означава, че в рамките на мандата, ако аз реша, че повече не мога да изпълнявам тези функции, аз го декларирам до председателя на Народното събрание. Председателят организира процедура по избор на мой заместник и този мой заместник, когато встъпи в длъжност. Според член 11 от закона, алинея 5, изпълнявам функциите си докато новият председател встъпи в длъжност.

- Не искам да влизаме в тълкуване на закона в момента, но двете норми на закона не изглежда като да са свързани.

- Госпожо Шикерова, аз съм се консултирал с юристи. Да си тръгна произволно, ей така - ще бъда подведен под отговорност, защото застрашавам сигурността на енергийната система. Регулаторът има по-важни функции от тези, които възприемате, защото стабилността на енергийната система се крепи на нашите решения.

Това е причината да има такъв текст, специално за този регулатор, защото се знае каква е ролята на енергетиката и че там не може да има произволно напускане, защото това са решения, които ежедневно трябва да се подписват от председателя. Да, ама „председателят си тръгнал“. Разберете, че прокуратурата ще се заеме с мен. Аз считам, че трябва да бъда примерен гражданин на България, защото такава клетва съм положил.

- И какви са знаците - ще бъдете ли сменен до края на януари, както беше заявката?

- Аз съм много доволен, че други ден (четвъртък – бел.ред.), на заседание на комисията ще се разгледат правилата за избор на следващия председател и на член на комисията. Това означава, че процедурата тръгва и ако не до 31 януари, но надявам се до към 5-6 февруари ще бъда сменен. Защото когато министър-председателят казва, че няма доверие в КЕВР и не желае да работи с този състав, по подразбиране - с този председател, трябва да се има предвид и другата страна - че аз самият не желая да работя с тях, може би защото им нямам доверие.

Но, ако завършваме, искам да ми дадете само 30 секунди да кажа още нещо. Това интервю е може би моето последно интервю. Тъй като съм бил четири мандата (16 години) народен представител, съм давал стотици интервюта, много се радвам, че това последно интервю е в Радио Свободна Европа, защото в дългите години на комунистическо управление за мен Радио Свободна Европа беше най-надеждният източник на информация, затова и неслучайно беше непрекъснато заглушвано.

И до голяма степен допринесе, когато бях младеж на моите принципи, които отстоявам през целия си живот. Благодаря на Радио Свобона Европа. Знаех за задочните репортажи на Георги Марков преди обикновените българи да знаем, както и слушах чудесните есета на Димитър Бочев. Една голяма благодарност към Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG