Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога не съм притежавал кюлчета". Борисов отново беше разпитан в МВР


Бойко Борисов пред Главната дирекция "Национална полиция" в МВР
Бойко Борисов пред Главната дирекция "Национална полиция" в МВР

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за втори път беше извикан на разпит в Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР за по-малко от година. След като даде обяснения през май заради данни за упражнен от него натиск над свидетел по старо корупционно разследване, в четвъртък той се яви по повод нова проверка за заснетите в спалнята му златни кюлчета и пачки с 500-еврови банкноти.

Въпреки че по този случай имаше прокурорска проверка, която завърши с отказ за образуване на досъдебно поризводство, МВР образува наскоро своя, след като получи сигнал от гражданското движение БОЕЦ.

"Никога не съм притежавал кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да било", заяви Борисов пред чакащите го журналисти с края на разпита си, продължил около 30 минути. Запитан дали очаква да бъде викан за още разпити, бившият премиер каза единствено: "Докато падна, така ще бъде".

Преди това той посочи, че е бил питан от разследващите "как съм успявал да държа доходите на българите толкова високи, да държа най-ниската цена на газа години наред, как съм успявал да държа цената на тока най-ниска, как съм успял да вкарам България в Европейския банков съюз, как сме се справили най-добре в Европа с миграцията.

Междувременно от БОЕЦ съобщиха, че сигнала на сдружението до МВР включва и изнесените от Васил Божков, че е плащал рекет на Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов в размер на 20% от печалбата на неговия лотариен бизнес.

В тази връзка от движението поставят въпроса дали има съвпадение между серийните номера на пачките от снимките в спалнята на Борисов и изтеглените от Божков общо 60 млн. лв., за които той твърди, че е предавал на бившия премиер, ползвайки за посредници говорителката му Севделина Арнаудова и Горанов. Наред с това от БОЕЦ настояват за проверка за несъответствие на доходите на Арнаудова и съпругът ѝ Делян Димитров с общото им имотно състояние.

Случаят със снимките на кюлчета и пари в нощното шкафче до спалнята на Борисов в премиерската му резиденция нашумя през лятото на 2020 г. Тогава първо бяха разпространени аудио записи от телефонни разговори на мъж, чийто глас наподобяваше този на Борисов. Сред обсъжданите в тях теми бяха предварителна информация за обвинение по скандала с къщите за гости, както и проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд".

Впоследствие в публичното пространство излязоха и снимките с пачки от 500-еврови банкноти, кюлчета злато и пистолет от спалнята в държавното жилище на премиера, а самият той потвърди, че на една от тях е заснет как спи.

Прокуратурата образува отделни проверки за записите и кадрите от премиерската спалня, които имаха идентична съдба. В разстояние на 4 дни в края на 2020 г. и двете бяха прекратени, макар и с различни мотиви. Първата завърши със заключение, че няма данни Борисов да е упражнил незаконно влияние върху държавни органи. По отношение на снимките от спалнята му държавното обвинение всъщност проверяваше само кой ги е направил, но обяви, че извършителят не е открит и затова проверката е прекратена.

Самият Борисов даде интервю пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", от което стана ясно, че според него кадрите са направени от жена. Той я сравни с Мата Хари – прочутата холандска стриптизьорка, куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война. Борисов твърдеше, че дамата е преминала през НСО без личната ѝ чанта да бъде проверявана и затова е могла да внесе парите и кюлчетата злато, заснети в спалнята му. Затова нееднократно обвини за този "сценарий" президента Румен Радев, който отговаря за службата за охрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG