Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искаме си генерала!" Разпитът на Борисов мина с протест срещу "диктатурата на Радев"


Бойко Борисов влиза в Главна дирекция "Национална полиция" на фона на окуражителни възгласи от множеството
Бойко Борисов влиза в Главна дирекция "Национална полиция" на фона на окуражителни възгласи от множеството

Десетки хора с лозунги в подкрепа на бившия премиер Бойко Борисов и срещу "диктатурата на [Румен] Радев" обграждат в сутрешните часове на четвъртък портала на Главната дирекция "Национална полиция" в района на Американския колеж в столичния ж.к. "Младост". Там лидерът на ГЕРБ беше призован на разпит, за което самият той съобщи още в началото на седмицата.

Сред множеството се забелязват депутати от бившата управляваща партия като Спас Гърневски и бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов. Редом с тях е и Антон Тодоров, който през 2017 г. подаде оставка като депутат от ГЕРБ, след като заплаши телевизионен водещ, че въпросите му могат да му "изядат хляба".

Сред основните организатори видимо са председателят на ММА федерацията Станислав Недков-Стъки и Звездомира Мастагаркова от сайта ПИК. Последната беше главно действащо лице и по време на демонстрациите в подкрепа на избора на Иван Гешев за главен прокурор в края на 2019 г. Представители на пресцентъра на ГЕРБ също коминукират активно с част от присъстващите.

Появата на Борисов предизвиква масови възгласи "Бойко, Бойко!", а другият най-често споменаван, но в негативна светлина, е съименникът му Бойко Рашков, който в момента е служебен вътрешен министър.

За какво беше разпитът?

Именно Рашков беше човекът, който в края на май заяви пред телевизия "Евроком", че ще сезира прокуратурата с данни за натиск над свидетел, упражнен от бившия премиер. Тогава министърът не уточни кого има предвид, но от последващи негови изказвания се разбра, че визира сюжет, свързан с корупционно разследване срещу министър от първия управленски мандат на ГЕРБ (2009-2013).

Няколко дни по-късно в МВР беше разпитан бившият градски прокурор на София Николай Найденов. Той потвърди, че е бил призован, но без да уточни за какво точно. Междувременно самият Борисов заяви, че целта на "този цирк" е той.

Както Свободна Европа писа, публично известният сюжет, който свързва бившия премиер, Кокинов и министър от първия мандат на ГЕРБ, разследван за корупция, е разпространеният през пролетта на 2013 г. запис от дома на Борисов в Банкя. Тогава той, Кокинов и бившият вече земеделски министър Мирослав Найденов обсъждаха различни теми, включително възможния развой на разследване за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение срещу последния.

Въпросният разговор между тримата остана в историята с репликата на тогава действащия градски прокурор към Борисов: "Ти си го избра, не ми се подсмихвай, ти си го избра" – по адрес на тогава наскоро избрания главен прокурор Сотир Цацаров.

"Злите езици разправят"

Сюжетът, възроден от Рашков, обаче изглежда е част от друг контекст в записания разговор от Банкя. Служебният вътрешен министър твърди, че се е срещнал с анонимен свидетел, който е готов да даде показания, че Борисов го е накарал да оттегли показания по корупционно дело, в което се разследва подкуп от 200 000 лв.

Доказателства за същата сума присъстваха в досъдебното производство, по което Мирослав Найденов получи обвинения след падането от власт на първия кабинет "Борисов" през 2013 г. Именно това дело беше споменато и в записания разговор между тримата.

"А неговото дело как го виждаш като прокурор", питаше в записа Борисов, визирайки Найденов. Тогава Кокинов разказа следното: "Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо? [...] Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че посетил... дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе си е променил показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото".

Споменатият "Светльо" всъщност е бившият ръководител на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Дали Рашков има предвид точно него, засега министърът нито отрича, нито потвърждава с обяснението, че "този въпрос трябва да се изследва".

Три сигнала

След края на около 40-минутния си разпит Борисов също не внесе яснота по темата. Той беше посрещнат от възгласи "Искаме си генерала", "Бойко" и "Долу БКП", които попречиха на журналистите да му задават уточняващи въпроси.

Лидерът на ГЕРБ каза единствено, че е бил питан по общо три сигнала от 2009 и 2012 г. Не разясни обаче какво съдържат те и от кого са били подадени.

"Изключително професионално отношение на колегите. За съжаление и по трите сигнала, където давах сведения, всичките са за – че някой нещо чул, че някой, когато правил крос, че нещо говорил и това са от 2009 до 2012 г. За заплаха, че някой ще го ям. Никога. Никога", каза Борисов.

Той беше придружен от адвокат Менко Менков, защитаващ и едрия производител на пилешко месо и яйца Иван Ангелов, който неотдавна беше посочен от земевладелеца Светослав Илчовски като "ковчежника" на ГЕРБ.

Преди ден Мирослав Найденов също коментира темата, съобщавайки, че също е бил разпитан в МВР. По думите му пред бТВ "по всяка вероятност Бойко Борисов е викан за това, което бях повикан и аз – бях викан, за да направя едно уточнение".

Бившият земеделски министър каза още, че са му били снети обяснения във връзка със "заплаха за убийство на бизнесмен". Според него обаче няма подаден сигнал от въпросния потърпевш, а от бивш ръководител на изпълнителна агенция в земеделското министерство, който е бил уволнен от Найденов.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG