Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помните ли репликата "ти си го избра"? Как един стар разговор обяснява днешната "канибалска история"


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Канибалска история. Така в медиите се означават едни свидетелски показания срещу бившия премиер Бойко Борисов. За тези показания съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Според информацията на Рашков става дума за свидетел, който е бил заплашен от бившия премиер с думите: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо".

Името на свидетеля не се съобщава, но поредица публични събития, коментари и намеци насочват вниманието към бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" от 2009 г. Светослав Симеонов.

Каква е тази "канибалска история"

Репликата за жената и децата беше изнесена без допълнителни разяснения в публичното пространство в края на месец май. Тя предизвика бърза реакция на Борисов, който използва повода и каза, че досега не са му "пришивали" само това, че е "изял човек на филета".

Но и отговорът на Рашков не закъсня. Няколко дни по-късно в предаването “ЕвроДиков” той допълни информацията, макар и с твърде малко факти.

От обясненията на Рашков се разбра, че става дума за разследване за злоупотреби срещу министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес е бил “около 200 000 лева”. Рашков каза, че свидетел по това дело е дал показания срещу министъра, но скоро след това е бил заплашен от Борисов с въпросната фраза.

След заплахата свидетелят е променил показанията си. Това пък е довело до “смачкване на делото”.

Втори сюжет, уж различен

Няколко дни по-късно (миналия петък) се случи нещо друго, което на пръв поглед няма нищо общо с цялата "канибалска история".

В МВР беше разпитан бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. А часове по-късно лидерът на ГЕРБ съобщи, че целта на “този цирк” (с разпита на Кокинов) е самият той, Бойко Борисов.

Тази уж отделна история продължи с това, че властите обясниха по какъв въпрос е бил разпитван бившият градски прокурор Кокинов. Според вътрешния министър поводът е бил един стар запис, изтекъл в медиите. Той съдържа разговор на Кокинов с двама души в къщата на премиера в Банкя.

Този разговор навремето се прочу с това, че в него се обсъжда главният прокурор Сотир Цацаров и Кокинов казва на Борисов: “Ти си го избра”.

Преди дни Борисов каза, че служебният кабинет претопля стари истории, за да го сплашва.

Разказана само по публичните изяви от последните седмици тази история звучи несвързано и отвлечено. Тя обаче е добре познат сюжет от близкото минало, в който са намесени трима души - бившият премиер Борисов, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Ако разкажем тази история хронологично, ще видим, че "канибалската история" със заплашения свидетел не е никак далече от така наречения "втори сюжет" - този, в който героите са Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Заедно с Бойко Борисов, разбира се.

Как започва всичко

В края на март 2013 г. бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Наложена му е парична гаранция от 10 хил. лева. Той се оказва разследван по досъдебно производство, започнало още през 2009 г. и водено четири години срещу неизвестен извършител.

Резултатът е, че Найденов е обвинен за обещан през 2009 г. подкуп от 200 000 лв. на шефа на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Прокуратурата обяснява, че целта е била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД.

Обвинението е повдигнато веднага след падането от власт на първия кабинет на Борисов. Впоследствие делото потъва в забрава и държавното обвиение спира да информира обществото по темата.

Кой е свидетелят и как се разбира това

Разследването срещу Мирослав Найденов е част от още един скандал от началото на 2013 г.

Става въпрос за вече споменатия разговор от къщата на Борисов в Банкя. Разговорът е останал в обществените спомени с названието “Ти си го избра”. Участници в разговора това са не само прокурорът Кокинов и Бойко Борисов, но и самият Мирослав Найденов. Кокинов се оплаква от главния прокурор по това време Сотир Цацаров и казва на Борисов: “Не ми се подсмихвай, ти си го избра”.

Изтеклият запис остана в публичното пространство като доказателство за политическото вмешателство в избора за главен прокурор. Точно заради този разговор през 2013 г. Николай Кокинов подаде оставка като градски прокурор на София.

Наред с тази тема обаче в записа става дума и за друг въпрос, който на фона на разкритията за това как се избира главен прокурор остана на заден план. По време на разговора Борисов се обръща към Кокинов с въпрос какво се случва по разследването срещу Мирослав Найденов, а прокурорът обяснява, че свидетелят по делото е променил показанията си.

“А неговото [на Мирослав Найденов] дело, как го виждаш като прокурор?”, пита лидерът на ГЕРБ.

Дръпнал си го нещо, така ми казаха
Николай Кокинов към Бойко Борисов

Кокинов отвърща: “Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо...” . И продължава, обръщайки се към Борисов: “Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че посетил... дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе си е променил показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото”.

В диалога между тях се намесва и Мирослав Найденов, който уточнява, че въпросният “Светльо” е Светослав Симеонов – бившият шеф на фонд “Земеделие”.

Именно разговорът от Банкя стана повод още преди две седмици да попитаме служебния вътрешен министър Бойко Рашков дали свидетелят, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите “Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо” е Светослав Симеонов. До този извод се стига заради съдържанието на разговора от 2013 г. между Кокинов и лидера на ГЕРБ, в който Кокинов се обръща към Борисов с думите: “дръпнал си го бил нещо”.

Пред Свободна Европа Рашков обаче нито потвърди, нито отрече самоличността на свидетля. "Този въпрос трябва да се изследва", каза вътрешният министър.

И още един публичен белег

Има още факт в подкрепа на хипотезата, че свидетлят, заплашен с "канибалската" реплика, е именно Симеонов. Броени дни след като Симеонов публично се отказа от твърденията си (в интервю за Нова телевизия), че Мирослав Найденов му е предлагал подкуп от 200 000 лева, той беше назначен за аграрен аташе в Брюксел.

Свободна Европа опита да се свърже по телефона със Симеонов, но той не отговори на позвъняванията.

Борисов публично оповести на два пъти, че “претоплянето” на тази история цели да го дискредитира. Това той стори както пред симпатизанти на ГЕРБ, така и пред медии.

Пред журналисти бившият премиер коментира случая в деня, когато стана ясно, че в МВР е разпитван Николай Кокинов. Самият Кокинов отказа да даде подробности пред Свободна Европа по какъв повод е бил разпитът му.

Засега от МВР не са оповестили кога възнамеряват да разпитват бившия премиер, а и не са назовали свидетлят срещу него по име.

XS
SM
MD
LG