Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Е, сбърках, сбърках". Иван Ангелов се отрече от думите си за фурмите и помощта от Борисов


Иван Ангелов (вляво) с адвоката си Менко Менков
Иван Ангелов (вляво) с адвоката си Менко Менков

Едрият производител на пилешко месо и яйца Иван Ангелов не е спечелил от бартерната сделка между правителствата на България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за месо и млечни продукти срещу медицински консумативи и фурми и бившият премиер Бойко Борисов не му е съдействал за износ на яйца в чужбина.

Това е новата версия на съсобственика на групата дружества "Градус", с която той се отрече в четвъртък от думите си пред временната комисия за ревизия на управлението на Борисов, председателствана от Мая Манолова в 45-тото Народно събрание.

Ангелов беше излушан от депутатите на 7 май, след като земевладелецът Светослав Илчовски два дни по-рано обяви в парламента, че е бил изнудван от предишните управляващи да продава земеделска продукция на занижени цени, нарече Ангелов "ковчежника" на ГЕРБ и го обвини, че го е принуждавал да участва в схема за завишаване цените на акциите на "Градус".

Впоследствие прокуратурата започна проверка по твърденията на двамата бизнесмени и на 14 май привика Илчовски за даване на обяснения. В рамките на тази проверка Ангелов се яви в прокуратурата в четвъртък заедно с адвоката си Менко Менков, за да представи своята версия по случая.

На влизане в сградата на държавното обвинение на столичната ул. "Съборна" съсобственикът на "Градус" обясни пред журналистие, че се е объркал, заявявайки в парламента, че "от фурмите сме на чиста печалба". На излизане от сградата пък определи като "фактическа грешка" твърдението си пред депутатите, че "Борисов на мене ми е помагал, защото аз правя голям експорт".

Бартерът с ОАЕ беше сключен от Министерството на земеделието и храните през пролетта на 2020 г. като месото от българска страна беше предоставено именно от "Градус". На 7 май Ангелов заяви в парламента, че "това беше една успешна бизнес сделка в контекста на всички бизнес сделки, които правим с тези държави".

"Аз просто направих грешка"

Две седмици по-късно обаче Ангелов коригира думите си, подчертавайки, че фурмите са дарение към Българския червен кръст (БЧК), а фирмата му просто е дарила в обратна посока месо, защото бизнесменът е "църковен човек" и "човек, който винаги гледам в нужда да се отзова".

"[Фурмите] са подарени, аз просто направих грешка. […] Е, сбърках, сбърках, просто нещо не се ориентирах, нали ви казах. Аз не мога да знам всичко къде е."

Попитан за твърдението му, че Борисов неведнъж е съдействал за разрешаване на проблеми при износ на разплодни яйца на "Градус" в страни като Турция и Катар, Ангелов се отрече и от него, заявявайки, че бившият премиер "няма за какво да ми съдейства".

На въпрос как това може да е "фактическа грешка", след като самият той подробно обясняваше пред депутатите, че Борисов е давал гаранции, че сертификатите на фирмата за пилешко месо отговафрят на европейските стандарти, Ангелов отговори, че "може би съм имал предвид посещенията на бизнес делегации, когато ходим в чужбина".

"Значи, практика е, когато се правят посещения на делегации в чужбина, да канят и бизнес делегации и аз имах предвид, че съм присъствал в много бизнес делегации в чужбина – и с премиери, и с министри, независимо от кои политически сили са били. Защото, където и да се е отивало, винаги е имало бизнес делегации, които са правили бизнес контакти в съответната страна", добави бизнесменът.

Тази нова версия беше подкрепена и от адвоката му Менко Менков, който поясни, че в дружествата, управлявани от клиента му, работят над 4000 души и има "изградена мениджърска структура на служители, които всеки от тях има длъжностна характеристика".

"Никога г-н Ангелов не се е занимавал с издаване на фактури, с подаване на разрешителни, с оформяне на износни документи, митнически декларации и каквито и да е било. [...] Г-н Ангелов изобщо дори не знае кога тръгват камионите с яйца и не би могъл да знае", коментира юристът.

"Борисов на мене ми е помагал"

Думите на съсобственика на "Градус" пред ревизионната парламентарна комисия обаче звучаха съвсем конкретно и в тях не се споменаваха негови участия в "бизнес делегации".

"Борисов на мене ми е помагал, защото аз правя голям експорт. Карал съм го да се обади в Катар, изнасяме за Катар. Молил съм го, когато има някакви ветеринарни проблеми, защото се случва по границите, да ми съдейства да ги решаваме. В Турция изнасям, помагал ми е за Турция", заяви на 7 май бизнесменът.

Тогава той дори беше помолен от депутати да уточни в какво се е изразявала помощта от Борисов, след което конкретизира следното:

"Пита и проверява защо наши ветеринарни свидетелства не се признават, а те са международно признати нашите ветеринарни сертификати, те са европейски – защо намират дребни проблеми, незначителни, за да не пускат камионите. Един камион товари 330 000 разплодни яйца. Всяко забавяне от ден-два-три е фатално."

На повторен въпрос какво точно е правил бившият премиер по молба на Ангелов, той обобщи: "Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертификати отговарят на европейските стандарти."

В четвъртък бизнесменът дори отрече да е близък с лидера на ГЕРБ и да се чуват по телефона. На въпрос кой го е поканил да изслушване в парламента, той заяви, че сам е решил да отиде. Допълни, че се е обадил да му извадят пропуск, за да влезе в Народното събрание, но не успя да се сети на кого.

Детектор на лъжата

Ангелов и Менков коментираха още пред медиите, че "99.9%" от казаното от Илчовски не е вярно и дори са предложили на разследващите съсобственикът на "Градус" да се подложи на детектор на лъжата, въпреки че резултатите от подобно изследване не могат да бъдат легитимно доказателство.

По отношение на твърденията на Илчовски, че чрез т. нар. "кухи обороти" фирмата на Ангелов е вдигнала цените на акциите си на фондовата борса, за да бъдат изкупени от пенсионни фондове, Менков заяви, че Комисията за финансов надзор (КФН) вече е направила проверка и не е открила нарушения при предварителното предлагане на акциите на "Градус".

От своя страна Ангелов е сезирал КФН с искане да санкционира Илчовски, защото с твърденията си е провокирал спад в цената на акциите на дружеството.

"Тъй като КФН има правомощия да извършва проверки на лица, които извършват манипулация на пазарните условия на пазара, за който са предвидени санкции до 5 милиона лева глоба. Това са първоначалните стъпки на "Градус" АД, които продължават с множество дела за клевети и обиди, които са изречени от г-н Илчовски, тъй като неговите твърдения – нито едно от тях не отговаря на истината, фактите са коренно различни", каза още адвокат Менков.

На въпрос дали Ангелов е разбрал каква е причината името му да бъде споменато в този контекст от Илчовски, той посочи провалена сделка между двамата.

"Генезисът на противоречието му с г-н Ангелов е една обикновена търговска сделка от октомври миналата година, която той е канселирал. Дружество, в което г-н Ангелов има участие, има дългогодишни отношения с г-н Илчовски и представляваните от него дружества, закупува "на зелено" зърно. Сделки, които са напълно обичайни. Г-н Илчовски има търговски спор с една от фирмите с г-н Ангелов", поясни Менков.

Съсобственикът на "Градус" говори за въпросната сделка и пред депутатите от комисията на Мая Манолова, декларирайки, че ще предостави свои издадени фактури, с които Илчовски не се е съобразил. В отговор земевладелецът го призова да покаже договор между двамата, но Ангелов отвърна, че фактурите имат стойността на договор.

В четвъртък Менков заяви още, че клиентът му не е виждал клип с издевателства с обвиняемия бизнесмен Миню Стайков в следствения арест, за който Илчовски твърди, че му е бил показан на събиране в ловната резиденция "Витошко-Студена" на имен ден на Ангелов в присъствието на Бойко Борисов. Ангелов отрича и да е купувал златни кюлчета на бившия премиер – друго твърдение на Илчовски.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG