Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата даде на съд Александър Манолев заради къщата за гости с европари


Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев
Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев

Прокуратурата предаде на съд бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, за когото през пролетта сайтът „Биволъ“ съобщи, че е построил къща за гости със средства от европейски фондове, която след това е използвал като лична вила в нарушение на закона.

На Манолев и Ана Димитрова, управител на фирмата, която получава европейски средства в размер на 391 160 лева за построяване на къщата, е повдигнато обвинение за „представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.“

Манолев е обвинен като подбудител и помагач, а Димитрова – като извършител. През 2013 г. тя е кандидатствала за субсидия по програма „Развитие на селските райони 2007-2013“ за изграждане на къща за гости в местността „Чинар куши“, в района на гр. Сандански. Сред документите, които Димитрова е подала при кандидатстването си за субсидия, е регистрационна карта като земеделски производител, заедно с анкетна карта и формуляр към нея.

В тях е пишело, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител - договор за отдаване под наем на земеделска земя от 01.10.2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9,7 дка в района на с. Кулата, общ. Петрич. Прокуратурата твърди, че през стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея. Освен това тя е заявила, че има средства за извършване на инвестиция по проекта, което към датата на кандидатстването ѝ не е било вярно, твърди държавното обвинение.

След като къщата била построена, „обвиняемата представила фактури на стойност 350 000 лв. с ДДС и 331 357,79 лева с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект, въпреки, че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на другия обвиняем“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Александър Манолев е обвинен, че подбудил и умишлено склонил Димитрова към извършване на престъплението. Той е осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради къщата за гости и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от Димитрова дружество сумата в размер на 700 000 лв., се казва в съобщението.

След като за злоупотребата беше съобщено от медии, прокуратурата започна досъдебно производство. Беше започната и проверка от министерството на земеделието на останалите къщи за гости, финансирани по същата програма, при която стана ясно, че 15 от 295 проверени обекта са ползвани за лични нужди, вместо да бъдат предоставяни на туристи, както предвижда законът. При други 74 къщи за гости са установени по-дребни нарушения. Държавата ще се опита да си върне 4,5 млн. лева от нарушителите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG