Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата търси 4.5 млн. лв. за 15-те "лични" къщи за гости


Десислава Танева
Десислава Танева

Държавата ще опита да си върне 4.5 млн. лева от собствениците на къщи за гости с европейски субсидии, които не са ги ползвали за туристически цели.

​Това обяви земеделският министър Десислава Танева пред бТВ, след като в четвъртък вечерта ведомството ѝ оповести, че едва 15 от проверените 295 обекта са ползвани за лични нужди. В тези случаи държават ще се опита да си възстанови цялото финансиране по проектите

По думите ѝ „вече има доброволно върнати близо 700 хил. лева. Всичко останало е обект на съдебни дела“. Тя уточни, че върнатите средства са свързани с проверка от 2018 г., която е открила нарушения, по които трябва да бъдат върнати 10 млн. лева.

Между 5 и 15% от финансирането си ще трябва да връщат собствениците на други 74 обекта

При други 74 къщи за гости са установени по-дребни нарушения, за които земеделското министерство ще търси между 5 и 15% от взетите от собствениците им субсидии. Общия размер на отпуснатото финансиране по това направление възлиза на 81 млн. лева.

Проверката на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е разкрила също, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград Костадин Коев от ГЕРБ, ще трябва да връща пари заради установени нарушения. Това бе обявено още преди месец от зам.-директора на ДФЗ Калоян Костадинов, но тогава кметът отрече обвиненията.

Друг случай, споменат от Танева, е свързан със снахата на кмета на община Долна Баня, която също бе замесена в скандала с неправомерно използваните къщи за гости, построени с европари.

Къщата, построена върху имот на обвиняемия бивш зам.-министър на икономиката Александър Манолев също е била сред проверяваните и констатациите на прокуратурата са потвърдени. Манолев подаде оставка през април след разкрития на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“, а по-късно прокуратурата повдигна обвинение срещу него.

В края на април вече бившият земеделски министър Румен Порожанов заяви, че повече от половината от проверените тогава 110 къщи, са били в нарушение, както и при 32 от случаите е поискано пълно възстановяване на субсидията.

Връщането на взетите от бенефициентите пари за такива проекти обаче бе сериозно възпрепятствано, след като в края на май Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна методиката, по която ДФЗ налага глоби на бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони между 2007 и 2013 г. Причината бе, че „утвърждаването на Методиката от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ е без да е налице законова компетентност за това“.

„Като са разгледани нормите на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) е прието изрично, че изпълнителният директор на ДФЗ не е овластен нито от Конституцията, нито от друг закон да издава нормативни административни актове“, прие съставът на ВАС, оглавяван от председателя на съда Георги Чолаков.

В отговор на това решение министър Танева обяви, че на нарушителите, чийто глоби бъдат отменени от съда, ще бъдат наложени повторни санкции. Освен това управляващите готвят законодателни промени, чрез които да оправомощят шефа на ДФЗ да издаде легитимна методика. Танева обаче така и не коментира дали повторно наложените глоби биха издържали в съда при положение, че основен принцип в правото е, че за едно и също нарушение не може да се налага наказание повече от веднъж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG