Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Не е естествен скок“. Кирил Петков обвини КЕВР в преднамереност


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков обвини Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), че не си върши работата и не защитава публичния интерес. Повод за думите му е решението на КЕВР за увеличение на цената на газа с 30 на сто.

Според Петков цената на газа е намаляла през последната седмица. Според „Булгаргаз“ увеличението отразява актуалните цени от последните 20 дни на декември. Председателят на КЕВР Иван Иванов не беше открит за коментар, а главният секретар на президента Димитър Стоянов критикува позицията на премиера.

„Решението [на КЕВР] не беше обсъдено, то се взе на закрито заседание и определено беше изненада. Още по-голяма изненада беше, че увеличението ще е с 30 на сто", коментира Петков в интервю за Нова телевизия. „Това решение показва някакво ниво на преднамереност. Може би не капан към новото правителство, но със сигурност не добра защита към крайния потребител", каза Петков.

„КЕВР да обсъжда решенията си предварително с правителството! Странно разбиране за независимост!“, написа във Фейсбук главният секретар на президента Димитър Стоянов.

Решението за увеличение на цената на газа беше обсъдено на открито заседание на КЕВР в края на декември. Между обсъжданото тогава и реалното взетото решение обаче има двойна разлика.

В доклада на „Булгаргаз“ беше предвидено увеличение от 14 на сто. Изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов каза по време на дебатите, че цената на природния газ за българския пазар за януари се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството, но не коментира конкретна цифра.

Актуализираната цена с увеличение от 30 на сто беше внесена в КЕВР сутринта на 1 януари и решението за нова цена на природния газ беше взето на закрито заседание на комисията в същия ден.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе решение за повишаване на цената на природния газ с 30% от 1 януари. Така тя стана 133,41 лв./MWh, вместо досегашните 102,33 лв./MWh.

През декември цените на природния газ на европейските газови пазари достигнаха до 180 евро/MWh. От КЕВР припомнят, че дори и след новото поскъпване на синьото гориво цената му в България остава с 35% по-ниска в сравнение с цените в Европа заради дългосрочните договори на “Булгаргаз“ за доставка на руски и азерски газ.

Премиерът Кирил Петков каза още, че до края на януари членовете на комисията с изцтекъл мандат ще бъдат сменени. Това решение се взима от Народното събрание. Мандатът на председателя на КЕВР Иван Иванов изтече през април 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG