Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дружество без съдържание". Старото ръководство на "Булгаргаз" е освободило целия мениджърски екип


Новият председател на съвета на директорите в "Булгаргаз" Иван Топчийски
Новият председател на съвета на директорите в "Булгаргаз" Иван Топчийски

Ден преди вписването на новото ръководство на държавната „Булгаргаз“, старото е освободило целия мениджърски екип от компанията. Това каза в петък новият председател на Съвета на директорите Иван Топчийски пред БНТ.

На 29 февруари предишното ръководство на газовия доставчик беше освободено, а управляващите оправдаха това свое решение с действия „против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и против интересите на българските граждани“. Премиерът Кирил Петков подчерта, че се очакват и обвинения.

„Ние заварихме едно дружество без съдържание“, каза в петък Топчийски. Той добави, че старото ръководство е предложило обезщетения на освободените служители в размер на 170 хил. лв., докато в същото време договорите им са можели да бъдат прекратени и без компенсации. Общо една четвърт от служителите са били освободени. Според Топчийски целта е била да няма следва какво се е случвало в държавната компания назад във времето.

Той даде пример за състоянието на „Булгаргаз“ във връзка с действията ѝ спрямо най-големия ѝ длъжник – „Топлофикация София“.

„Вземанията на дружеството са нараснали главоломно, защото компанията не е успяла да събере 206 млн. лв просрочени вземания на „Топлофикация София“ са прехвърлени към Българския енергиен холдинг (БЕХ) с договор на цесия“, каза още той.

Промените в „Булгаргаз“ дойдоха след месеци на рекордно повишаване на цената на газа в Европа и в България. В същото време заради риска за икономиката и националната сигурност, който може да представлява евентуален конфликт между Москва и Киев, Кирил Петков обяви енергийната независимост, в частност тази свързана с газовите доставки, като най-голямо притеснение за София.

Русия струпа 120 хиляди войници на границата си с Украйна, което според Запада е сериозен риск от инвазия, за която Кремъл засега отрича.

Смяната на ръководството на дружеството предизвика остри реакции от опозицията, а съмнения за действията на правителството изказа и президентът Румен Радев.

Старото ръководство, начело с освободения изпълнителен директор Николай Павлов, отхвърля всички обвинения, отправени от кабинета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG