Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мораториумът върху цените на тока трябва да отпадне с новия състав на КЕВР, каза премиерът


Кирил Петков
Кирил Петков

Мораториумът върху цените на тока за битовите потребители би трябвало да отпадне веднага след като се сформира новият състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това каза в събота пред журналисти премиерът Кирил Петков.

Той разви старата си теза, че комисията безкритично е одобрявала повишение в цените на електричеството и природния газ. По думите му това би следвало да се коригира след влизането на нови хора в състава ѝ.

През изминалата седмица Народното събране намали членовете на енергийния регулатор от девет на пет човека. Очаква се и избор на нов председател, който да замени настоящия на поста Иван Иванов.

“Мораториумът ще отпадне в момента когато КЕВР бъде с нови хора, които да направят пълния анализ, така че да сме сигурни, че техните решения защитават всички български граждани", заяви Петков.

Той допълни, че работещ регулатор е такъв, който се опитва да разбере защо се налага цените да се увеличават.

В началото на годината КЕВР взе решение за повишаване на цената на природния газ с 30% от 1 януари. Това доведе до напрежение между правителството и ръководството на комисията.Премиерът Кирил Петков обвини КЕВР, че не си върши работата и не защитава публичния интерес.

Междувременно заради скока в цените на тока Народното събрание наложи мораториум върху тях. Според председателя на КЕВР Иван Иванов актът на парламента е незаконен и ще предизвика остра реакция от страна на Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG