Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мораториумът ще провокира остра реакция от Брюксел, прогнозира шефът на КЕВР


Иван Иванов
Иван Иванов

Приетият от парламента мораториум върху цените на тока е незаконен и ще провокира остра реакция от Брюксел. Това прогнозира в четвъртък председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БНТ.

Става дума за мораториума върху цените за електроенергия, топлоенергия и ВиК услуги за бита, който беше приет от депутатите в края на декември. Неговата цел е цените за следващите три месеца да бъдат фиксирани към нивата им от 1 януари 2021 г. Предложението дойде от ГЕРБ и беше прието със сериозна подкрепа от всички партии с изключение на ДПС.

Иванов е сезирал Европейската комисия (ЕК) за решението и очаква нейния отговор. По думите му рязкото поскъпване на цените е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Вместо това наложеният мораториум може да доведе до по-сериозни щети и още по-рязко поскъпване на тока след края на действието, предупреди шефът на КЕВР.

Цените на природния газ и тока се увеличиха рязко и достигнаха рекордни нива в цяла Европа в края на миналата година. Вследствие на това в първия работен ден на новото правителство КЕВР предложи повишаване на цените за електроенергия и топлоенергия съответно със средно 13% и 16% от 1 януари.

Малко след това в отговор беше наложен мораториумът. Той засяга само битовите потребители на ток, вода и парно. За бизнесите или т.нар. небитови потребители обаче цената е различна, тъй като след промените в законодателството от края на 2020 г. те купуват електричество директно от свободния пазар.

В началото на януари енергийната комисия увеличи цените на природния газ с близо 30%, което предизвика остро недоволство сред управляващите. Министър-председателят Кирил Петков обвини комисията в "преднамереност" и се закани да смени членовете на комисията с изтекъл мандат, сред които е и Иванов. Той от своя страна определи обвинението като "обидно".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG