Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев е 20-ият човек в списъка на премиера с хора, за които има съмнения, че участват в корупция


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е 20-ият човек в списъка на премиера Кирил Петков с известни личности, за които има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми. Това стана ясно от изявление на министър-председателя в Народното събрание в петък.

По време на посещение в Брюксел в края на януари Петков каза, че в основата на корупцията в България стоят 20 души. На 9 февруари той занесе в прокуратурата списъка с 19 имена, както и медийни публикации, съдържащи информация и въпроси относно техните дейности. Той беше привикан във Върховната касационна прокуратура по настояване на самия главен прокурор Иван Гешев.

"Защо бяха 19, а аз казах в Брюксел 20? Моята идея е, че за 19 от тях ние бяхме събрали медийни публикации, а на 20-ия ги предадохме", каза Петков.

С това изказване премиерът даде да се разбере, че именно главният прокурор Иван Гешев е 20-ият в списъка му. Той редовно критикува работата на прокуратурата и я обвинява в бездействие, а за дейността на главния прокурор казва, че на практика е безконтролна.

Петков официално отказа да предостави на медиите списъка с обяснението, че е по-добре прокуратурата да си свърши работата и че не би искал да бъде обвинен, че се меси в нея. Той допълни, че имената са публично известни, свързани със съмнения за корупция и други престъпления, а по казусите е имало много медийни публикации и журналистически разследвания. Всички представени документи от премиера и съветничката му Лена Бориславова са статии от интернет, казаха те.

Все пак през седмицата стана ясно, че списъкът на премиера включва и двама политици - бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски.

В него са и бившият шеф на столичното следствие и основен герой в случая "Осемте джуджета" Петьо Петров-Еврото, издирваният от България Христофорос Аманатидис-Таки, свързваният с бившата силова групировка СИК Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански-Вълка и други.

В петък в Народното събрание Кирил Петков каза още, че отсега нататък всички в България са равни пред закона.

"Ако имате явни и ясни сигнали, за което и да е лице, включително и Иво Прокопиев, ще се радвам да ми ги предадете и оттук нататък - всички под един аршин", обърна се той към групата на ДПС.

Те го обвиняват в това, че е "марионетка" на чужди интереси и отправя безпочвени обвинения срещу членове на ДПС.

"Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа "Магнитски", те минават през много голям филтър […]. След този филтър лицата на листа "Магнитски" се слагат и се обявяват, каза той.

"Шансът цялата американска администрация да се е объркала, винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в момента, защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", допълни още премиерът Петков.

От държавното обвинение съобщиха след изслушването на Петков, че министър-председателят е предоставил само "медийни публикации". Затова прокуратурата ще изиска от МВР и останалите служби за сигурност в изпълнителната власт "пълна информация за лицата" и дали те са били обект на някакви разработки и разследвания.

В четвъртък прокуратурата е изпратила списъка с 19 лица на вътрешното министерство с оглед получаване на пълната информация за лицата. Искането е и за това дали и какви действия правоохранителните органи са предприемали съгласно своите правомощия, съобщават още от държавното обвинение.

В петък стана ясно, че финансовият министър Асен Василев е назначил допълнителни проверки по ревизията на депутата от ДПС. В отговор от ДПС съобщиха, че ще сигнализират на прокуратурата за неправомерни действия на Василев, който според тях няма право да назначава такива проверки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG