Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС ще сигнализира в прокуратурата срещу Асен Василев заради назначаването на проверка на Пеевски


На 4 февруари в Народното събрание депутатът Делян Пеевски се скара с финансовия министър Асен Василев.
На 4 февруари в Народното събрание депутатът Делян Пеевски се скара с финансовия министър Асен Василев.

Движението за права и свободи (ДПС) възнамерява да изпрати сигнал към прокуратурата срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев заради назначените от него допълнителни проверки по ревизията на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента.

Пеевски е санкциониранза корупция по глобалния закон "Магнитски". Преди седмица двамата депутати от ДПС влязоха в спор с Асен Василев в Народното събрания, след като той обяви, че подготвя проектозакон, който да се прилага от българската държава в случаи на наложени санкции от други държави, подобни на "Магнитски".

В петък Карадайъ определи действията на Василев да назначи още проверки на Пеевски като "политически репресии и опит за саморазправа с политически опоненти". Според него финансовият министър няма право да разпорежда такива ревизии.

По думите му моделът бил "някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма", след което казаното се довеждало до знанията на министър Асен Василев, който предприема неправомерни действия.

"Важното е ревизиите да бъдат непрестанни и безкрайни независимо от законовата основа. Затова решихме, че точно тези действия на министър Асен Василев ще ги дадем на прокуратурата", заяви Карадайъ.

По-рано в петък стана ясно, че финансовият министър Асен Василев е назначил допълнителни проверки по ревизията на депутата от ДПС и санкциониран за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски. Затова потвърждават от министерството на финансите пред Дневник.

Предишни проверки на Пеевски от НАП не откриха данни за данъчни задължения или нарушения.

Проверките са свързани със сигнал на гражданско сдружение "Боец", чиито представители на 8 февруари са се срещнали с Василев. За срещата те съобщиха през фейсбук страницата си, а повод за нея по думите им е била вече приключената ревизия на Пеевски в Националната агенция по приходите (НАП). След разговора те казаха, че вицепремиерът е поел ангажимент да има нови ревизии, включително и като физическо лице, на Делян Пеевски.

През юни 2021 г. Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков бяха санкционирани по глобалния закон "Магнитски" от американското финансово министерство заради участие в корупция. Ограниченията, които САЩ тогава наложи, включват блокиране на собствеността на санкционираните на територията на САЩ, както и мерки срещу фирмите и организациите, свързани тях.

Според финансовия министър Асен Василев подобни санкции срещу български граждани заплашват финансовата система и икономиката на цялата страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG