Връзки за достъпност

Извънредни новини

София добави нови 34 фирми на Пеевски и Божков в черния списък


Бившият депутат от ДПС Делян Пеевси (вляво) и бизнесменът Васил Божков. Колаж.
Бившият депутат от ДПС Делян Пеевси (вляво) и бизнесменът Васил Божков. Колаж.

Правителството добави нови 34 фирми в черния списък. Те са свързани с Делян Пеевски и Васил Божков, които преди седмица бяха санкционирани за корупция по американския закон "Магнитски". Сред тях няма фирми, контролирани от третия българин от списъка на САЩ - Илко Желязков, съобщи БНР.

На 2 юни САЩ наложиха санкции на общо шестима българи по два различни закона. Пеевски, Божков и Желязков са тези, които са посочени като причастни към корупция по глобалния закон "Магнитски". Сред ограниченията, които законът предвижда, е и блокиране на собствеността им на територията на САЩ, както и мерки срещу 64 фирми и организации, свързани тях.

Дни по-късно Министерството на финансите в София създаде собствен черен списък на фирмите, асоциирани с тримата, като възпроизведоха в него имената на компаниите, посочени от САЩ. Беше съобщено, че той ще се попълва.

Късно вечерта в сряда списъкът беше увеличен с още 34 фирми и в момента наброява 98 компании.

Сред новите компании има 26, които са асоциирани с Божков и 8, свързани с Делян Пеевски. Сред тях има офшорни компании, регистрирани в Обединените арабски емирства, Франция, Люксембург, Албания и Румъния. Има и фирми, цитирани в международни разследвания, съобщава БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG