Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата изпрати на МВР списъка на Кирил Петков


Колаж със снимки на главния прокурор Иван Гешев (ляво) и вътрешния министър Бойко Рашков
Колаж със снимки на главния прокурор Иван Гешев (ляво) и вътрешния министър Бойко Рашков

Прокуратурата изпрати на вътрешното министерство списъка с 19 лица, който премиерът Кирил Петков предаде на държавното обвинение по-рано тази седмица. От държавното обвинение казват, че това се е случило още в четвъртък, а в петък от МВР потвърдиха пред Свободна Европа, че са получили документа.

В четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков каза, че във ведомството очакват списъка.

Той включва известни личности, за които според Петков има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми. Сред посочените в него са двама политици - бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски.

Списъкът е изпратен в МВР с оглед получаване на пълната информация за лицата. Искането е и за това дали и какви действия правоохранителните органи са предприемали съгласно своите правомощия, съобщават още от държавното обвинение.

Прокуратурата информира, че няма да снема сведения от журналистите, автори на предоставените от министър-председателя публикации, относно съдържанието на написаните от тях материали.

От държавното обвинение съобщиха след изслушването на Петков, че министър-председателят е предоставил само "медийни публикации". Затова прокуратурата ще изиска от МВР и останалите служби за сигурност в изпълнителната власт "пълна информация за лицата" и дали те са били обект на някакви разработки и разследвания.

Допълнителни проверки на Делян Пеевски са назначени и от вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Това съобщи в петък Дневник, след като са получили потвърждение от Министерството на финансите. Към момента никаква допълнителна информация за тези проверки не може да бъде оповестена.

В края на януари премиерът Кирил Петков каза, че 20 души са в основата на корупцията в България и един от тях е Пеевски. Той обвини прокуратурата в бездействие и каза, че дейността на главния прокурор Иван Гешев на практика е безконтролна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG