Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата държи "горещите картофи". Рашков очаква от нея списъка с 19 души, обявен от премиера


Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков

Прокуратурата все още не е предоставила на Министерството на вътрешните работи (МВР) списъка с 19 лица, който премиерът Кирил Петков предаде на държавното обвинение. Това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред журналисти в четвъртък.

Списъкът включва известни личности, за които според Петков има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми. Сред посочените в него са двама политици - бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски.

От държавното обвинение съобщиха след изслушването на Петков, че министър-председателят е предоставил само "медийни публикации". Затова прокуратурата ще изиска от МВР и останалите служби за сигурност в изпълнителната власт "пълна информация за лицата" и дали те са били обект на някакви разработки и разследвания.

В четвъртък Бойко Рашков съобщи, че такова искане от прокуратурата все още не е постъпило в МВР. Той добави и че прокуратурата може да добави в списъка представители на бившите управляващи.

"Може да ни изненадат с подобен случай и ние веднага ще се заловим с него", отбеляза Рашков.

Министърът на вътрешните работи коментира също и случая "Магнитски". По думите му по проверките след обявяването на санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и Александър Манолев няма висока активност от страна на прокуратурата.

По отношение на Васил Божков Рашков каза, че се води разследване в прокуратурата, но ефектът от него е неясен.

"Ако прокуратурата ни възложи да продължим разследването в тази посока, ние ще се заемем с този въпрос. Тя като че ли се старае подобни горещи картофи да държи при себе си", каза Рашков.

Без да го споменава поименно, той коментира и санкциите срещу депутата от ДПС Делян Пеевски.

"От една част от имуществата, с които е разполагало едно от лицата, което непрекъснато и неотменно стои до ръководителя на ДПС в българския парламент, той се освободи своевременно, така че да не попадне под прякото въздействие" на закона, посочи Рашков. Той допълни, че Пеевски се ползва с имунитет и за проверка са нужни конкретни действия на прокуратурата.

По-рано премиерът Кирил Петков каза, че 20 души са в основата на корупцията в България и един от тях е именно Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG