Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асен Василев подготвя закон, който да се прилага при външни санкции, подобни на "Магнитски"


Асен Василев говори от трибуната на Народното събрание на 4 февруари.
Асен Василев говори от трибуната на Народното събрание на 4 февруари.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев подготвя нов закон, който да се прилага от българската държава в случаи на наложени санкции от други държави, които заплашват финансовата система и икономиката на страната. Затова съобщи самият Василев на 4 февруари по време на парламентарния контрол.

Новината предизвика остри реакции от Парламентарната група на ДПС, като лидерът на партията Мустафа Карадайъ отправи обвинения срещу Василев от трибуната на Народното събрание, че прилага чуждо законодателство на българска територия. Депутатът Делян Пеевски репликира на няколко пъти на висок глас от мястото си.

Делян Пеевски опонираше от място в залата.
Делян Пеевски опонираше от място в залата.

В отговор финансовият министър каза, че е станало ясно, че се налага изготвянето на такъв закон още през юни 2021 г., когато Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков бяха санкционирани по глобалния закон "Магнитски" от американското финансово министерство. Ограниченията, които САЩ тогава наложи, включват блокиране на собствеността на санкционираните на територията на САЩ, както и мерки срещу фирмите и организациите, свързани тях.

Реакцията на кабинета тогава беше да създаде собствен "черен списък" на фирмите, асоциирани с тримата, които също биха могли да бъдат засегнати от санкциите. Така нареченият "български черен списък" включва 98 компании.

Мустафа Карадайъ отправи критики към министъра на финансите Асен Василев във връзка със санкциите по глобалния закон "Магнитски".
Мустафа Карадайъ отправи критики към министъра на финансите Асен Василев във връзка със санкциите по глобалния закон "Магнитски".

Създаването му беше критикувано от Пеевски, Божков, Желязков, партиите ДПС, ГЕРБ и други политици и бизнесмени с аргумента, че дефакто прилага чуждо законодателство на българска територия, където то не би трябвало да важи.

Само преди ден, на 3 февруари, Върховният административен съд (ВАС) реши да прекрати действието на българския "черен списък". До съда се стигна след като 62 засегнати лица подадоха жалби. Сред тях са майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, фирмите "Интернюз 98" и "Нове Интернешънал", които са свързани с Пеевски и Божков.

В решението Съдът приема, че все пак "глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице". Това означава, че законът "Магнитски" няма пряко приложение в страната, защото в България няма закон, който да определя как да действа правителството в случай на подобни външни санкции.

През юни правителството съобщи, че се позовава на действащия Закон за мерките срещу изпирането на пари, тъй като няма законодателство, което да съответства на американския закон.

В Народното събрание в петък Асен Василев каза, че българският "черен списък" е бил създаден от първия служебен кабинет с премиер Стефан Янев, където той беше финансов министър, за да "предпази икономиката на България".

"Ние трябваше да се справим с една изключително тежка ситуация, когато излезе глобалният закон "Магнитски" и реално имаше предпоставки финансовата система, икономиката на България да попаднат под много тежки удари", каза Василев.

Това решение се е наложило заради "дупки в законодателството", които вицепремиерът сега опитва да запълни с новия законопроект. Той се работи съвместно с министерството на правосъдието, защото излиза извън обхвата на финансовото министерство.

"Въпросът е как да се балансира защитата на българската икономика и банкова система с правата на съответните лица, попадащи под санкции", каза още той.

Вицепремиерът предвиди срок от няколко седмици докато законопроектът бъде представен в Народното събрание.

Санкциите на САЩ: какви са, срещу кого са и какво следва?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG