Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС ще премахне българския "черен списък", свързан със санкциите по "Магнитски"


Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, тримата българи, санкционирани по закона "Магнитски"
Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, тримата българи, санкционирани по закона "Магнитски"

Върховният административен съд (ВАС) реши да прекрати действието на българския "черен списък", който засяга тримата санкционирани българи по закона "Магнитски". Това стана ясно от съобщение, публикувано на сайта на ВАС.

Става дума за Делян Пеевски, Васил Божкив и Илко Желязков, които в началото на юни 2021 бяха санкционирани по глобалния закон "Магнитски" от американското финансово министерство. Ограниченията, предвидени от закона, включват блокиране на собствеността на санкционираните на територията на САЩ, както и мерки срещу фирмите и организациите, свързани тях.

Дни по-късно Министерството на финансите в София създаде собствен "черен списък" на фирмите, асоциирани с тримата, като възпроизведе в него имената на компаниите, но впоследствие беше допълнен до 98 компании.

До решенията на ВАС се стигна след жалби на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, както и на „Интернюз 98“ ООД със съдружници Елена Динева и „Нове интернал“ ЕООД. Образуваните дела по жалби на засегнати от "черния списък" са общо 62.

Освен самия списък ВАС обяви за незаконни и нарежданията към държавни компании и предприятия да нямат икономически отношения със санкционираните.

"В мотивите на решенията се приема, че глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице. Поради тази причина законът „Магнитски“ няма пряко приложение на територията на Република България", гласи съобщението на страницата на ВАС.

България няма законодателство, което да съответства на американския закон, затова по това време правителството се позовава на действащия Закон за мерките срещу изпирането на пари.

Магистратите дават пример още с регламент на ЕС, който според ВАС "дава основание на съда да приеме, че държавите - членки на ЕС са задължени да не спазват законодателство с извънтериториално приложение, предвид, че ЕС не признава приложимостта и последиците му спрямо физически лица с местоживеене в общността, които са граждани на държава-членка".

Решенията на съда са взети на първа инстанция от два тричленни състава. В случай, че бъдат потвърдени и на втора инстанция, Пеевски, Божков и Желязков ще могат да съдят държавата за нанесени вреди, а българските санкции срещу тях ще отпаднат.

Целта на списъка е максимално да се ограничи броят на българските компании и банки, които могат да бъдат засегнати от американските санкции вследствие на взаимодействието си с Пеевски, Божков и Желязков. В случай че "черният списък" отпадне, възможността да бъдат санкционирани фирми и банки, които си взаимодействат с Пеевски, Божков и Желязков, остава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG