Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата иска от МВР данни за Кирил Петков и Асен Василев по контрасписък на Бареков 


Николай Бареков
Николай Бареков

Успоредно с проверката си по списъка с 19 лица, за които има публични данни за участие в корупционни практики, предоставен от премиера Кирил Петков, Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще проверява и друг списък.

Той е бил внесен от бившия телевизионен водещ и ексевродепутат Николай Бареков и включва самия премиер, заместника му и финансов министър Асен Василев, началничката на премиерския кабинет Лена Бориславова, съиздателите на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев и Теодор Захов, бившия министър-председател Иван Костов и други, съобщи “Дневник”.

Своеобразният контрасписък съдържа основно публикации на таблоидните сайтове ПИК и Блиц за общо 20 души, уточнява изданието.

Информацията за предстоящата проверка по списъка на Бареков беше потвърдена официално от пресцентъра на прокуратурата, който уточни, че ВКП ще изиска от МВР и другите служби на подчинение на правителството “цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите”.

“Във връзка с медийни публикации прокуратурата уточнява, че в постъпилия от журналиста списък с лица не фигурира името на президента на Република България. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава”, добавят от държавното обвинение.

Самият Бареков пък съобщи, че е внесъл в прокуратурата своя списък на 15 февруари. През миналата седмица премиерът Петков пък предостави на ВКП списък с 19 имена, сред които бяха бившият премиер Бойко Борисов, депутатът от ДПС Делян Пеевски, издирвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис-Таки, Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански-Вълка и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG