Връзки за достъпност

Извънредни новини

Газовата връзка с Гърция ще е готова през лятото. Азерският газ може да тръгне към България през есента 


Кирил Петков посети в понеделник строежа на газоизмервателна станция край Комотини
Кирил Петков посети в понеделник строежа на газоизмервателна станция край Комотини

Газовата връзка между България и Гърция ще бъде завършена през юни, а през септември по нея ще може да бъде подаван природен газ от Азербайджан. Това е една от алтернативите, на които правителството в София разчита най-много в усилията си да прекъсне енергийната зависимост на страната от Русия.

"Надявам се, че ако се завърши в края на юни, през септември да върви азерски газ. Яд ме е, че тази зима цената на газа беше толкова висока поради факта, че проектът не беше завършен", коментира в понеделник премиерът Кирил Петков, цитиран от "Медиапул", след като инспектира строежа на газоизмервателна станция край Комотини.

Само преди няколко дни министър-председателят обяви, че България ще може да получава газ по интерконектора с Гърция още от 1 юли. Това обаче не беше потвърдено от члена на ръководството на "Булгаргаз" Иван Топчийски, който през уикенда също призна, че дружеството ще може да изпълнява пълните доставки на азерски газ чак през есента.

"Физическата инфраструктура вече е налице, в момента се прави хидравличното тестване, това означава, че сме напреднали много, което потвърждава тезата, че през последните три месеца е направено повече, отколкото в последната година", добави Петков, цитиран от БТА.

Премиерът определи завършването на този проект е много важно, защото, "когато се говори за диверсификация, това означава по-ниски цени на газа, на парното през следващата зима, по-малък натиск на цените".

Петков посети Гърция заедно с министъра на енергетиката Александър Николов ръководителката на политическия си кабинет Лена Бориславова. Българската делегация беше посрещната от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Константинос Скрекас.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Трасето e с обща дължина 182 км и преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

По време на българската визита в Гърция стана ясно още, че София проучва възможността за строеж на нова ядрена мощност и до 12 месеца ще излезе с конкретни предложения към Атина за евентуално изграждане на атомна електроцентрала от взаимна полза.

"Вие имате нужда от по-евтина електроенергия. Ние имаме ядрена енергия, а вие нямате. Като съпоставим тези две неща, можем да работим заедно като добри съседи и да изградим дългосрочни връзки чрез изграждането на една атомна електроцентрала от взаимна полза в една област, която е важна алтернатива за енергийния дефицит в региона ни", казва Кирил Петков в интервю за гръцкото издание "Катимерини", публикувано преди посещението му край Комотини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG