Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е осъден на още 9 години затвор. Съдът го призна за виновен по дело за измама


Алексей Навални по време на процеса
Алексей Навални по време на процеса

Руският опозиционен политик Алексей Навални получи още 9 години затвор. Съдът го призна за виновен по дело за измама и по дело за неуважение към съда, съобщиха световните агенции.

Навални вече излежава 2 години и половина в изправителна колония заради нарушение на стара условна присъда. Руските власти го обвиниха, че е нарушил условията ѝ по време на лечение в Германия. Той беше там, след като беше отровен с нервнопаралитичното вещество новичок. Навални обвинява руския президент Владимир Путин, че стои зад опита за убийство.

Новите обвинения срещу Навални са за незаконно присвояване на пари, дарени на създадената от него организация Фонд за борба с корупцията. В продължение на години тя разкриваше случаи на корупция в Русия. Миналата година руският съд я обяви за “екстремистка” и я забрани. Десетки от сътрудниците ѝ получиха обвинения.

Съдебен състав на Московския градски съд в район Лефортово беше командирован да разгледа делото в изправителната колония, където Навални излежава предишната си присъда.

Във вторник съдиите признаха 45-годишния опозиционер за виновен. Прокуратурата поиска максималната присъда за измама в големи размери - 13 години лишаване от свобода. Предстои да бъде обявена присъдата.

Алексей Навални многократно отрече да е виновен за престъпленията, в които го обвиняват. Той и привържениците му смятат делата за политически мотивирани.

“Ако затворът е цената на човешкото ми право да казвам това, което трябва да бъде казано, те може и да поискат 113 години [присъда]. Няма да се отрека от думите и действията си”, каза Навални в последното изслушване по делото на 15 март.

"Едно царче плаши почтените хора". Двубоят на Путин и Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG