Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обидих вашия тъмен господар". Русия отново съди Навални далеч от очите на всички


Кадър от монитор в помещението, пригодено за съдебна зала. Алексей Навални по време на изнесеното съдебно заседание в наказателната колония в Покров, 15 февруари.
Кадър от монитор в помещението, пригодено за съдебна зала. Алексей Навални по време на изнесеното съдебно заседание в наказателната колония в Покров, 15 февруари.

Този път делото е зад стените на затвора. Адвокатите му са без лаптопи и телефони. До света достига само зърнист образ от запис на съдебното заседание. Алексей Навални е заплашен от нова присъда, а този път процесът срещу него се води далеч от очите на всички.

Чували сте за "тайния дворец" на руския президент Владимир Путин благодарение на една неправителствена организация. Тя е основана от опозиционера Алексей Навални и в продължение на години показва случаи на корупция в Русия.

Сега обаче основателят на Фонда за борба с корупцията (ФБК) е заплашен от присъда. Властите обвиняват Алексей Навални, че е присвоил пари от дарения за фонда и ги е използвал за лични цели. Той отрича и определя обвиненията като политически мотивирани. Опозиционният политик е заплашен от още 10 години лишаване от свобода, ако бъде признат за виновен.

Делото срещу него този път обаче се води далеч от очите на всички. Съдът командирова състав зад стените на Изправителна колония №2, където Навални излежава друга присъда. Адвокатите на обвиняемия не могат да носят телефони и лаптопи. Жена му трябваше да получи специално разрешение, за да присъства. Журналистите гледат делото на запис и от далеч.

Навални и привържениците му смятат, че делото нарочно се води в колонията, за да бъде сведен до минимум достъпът до информация за хода му и да бъдат затруднени адвокатите му. Те смятат също, че процесът нарочно е насрочен така че да съвпада с кризата около Украйна, за да бъде насочено вниманието другаде. Струпването на руски войски в района до украинската граница предизвика опасенията на Запада от война.

Не ме е страх, защото вярвам, че е унизително и безполезно да ме е страх от всичко това.
Алексей Навални

“Не ме е страх от този съд, от изправителната колония, от ФСБ [Федерална служба за сигурност], от прокурорите, от химическите оръжия, Путин и всички други”, каза 45-годишният Навални пред съда според видеозапис на заседанието.

“Не ме е страх, защото вярвам, че е унизително и безполезно да ме е страх от всичко това.”

В какво обвиняват Навални

Делото срещу Навални, образувано през декември 2020 г., е за незаконно присвояване на пари, дарени на създадената от него организация Фонд за борба с корупцията. В продължение на години тя разкриваше случаи на корупция в Русия. Миналата година руският съд я обяви за “екстремистка” и я забрани. Десетки от сътрудниците ѝ получиха обвинения.

В началото разследващите обвиняваха Навални, че е присвоил повече от 4,7 млн. долара от даренията за организацията си и ги е използвал за свои лични цели. На 14 февруари сътрудникът на Навални Леонид Волков каза, че сега властите твърдят, че опозиционерът е присвоил 33 770 долара.

Разследващите твърдят, че фондът на Навални е създаден с цел да се присвояват парите от дарения според документи на съда, които Ню Йорк таймс цитира. Според руските власти антикорупционната организация е публикувала разследвания “за предполагаема корупция сред държавни служители на различни нива” само с цел да привлече даренията.

Те твърдят също, че Навални е искал да се кандидатира на президентските избори през 2018 г. отново с цел да привлече финансиране за фондацията си. Тогава властите не допуснаха той да участва като кандидат.

Пазачи пред Изправителна колония №2, където Навални излежава присъда и където се води новото дело срещу него
Пазачи пред Изправителна колония №2, където Навални излежава присъда и където се води новото дело срещу него

Парите, които според властите Навални е откраднал от собствената си организация, са дарени от четирима души, които са свидетелствали срещу опозиционера.

Според сътрудника на Навални Иван Жданов двама от свидетелите са подставени лица на прокуратурата, които са направили дарения само за да могат след това да свидетелстват срещу Навални.

Това са хора, които са доведени за ръка, дадени са им чужди пари и им е казано да направят плащане.
Иван Жданов

“Това са хора, които са доведени за ръка, дадени са им чужди пари и им е казано да направят плащане”, каза Жданов във видео, публикувано преди първото заседание по делото срещу Навални. Той добави, че делото е образувано само ден след като един от тези двама свидетели е направил дарението си.

Другите двама свидетели според Жданов са дали показания под натиск. По думите му един от тях е заплашен от 10 години затвор, а другият е разследван за данъчни измами.

Максималното наказание, което заплашва Навални, ако бъде признат за виновен по това обвинение, е 10 години лишаване от свобода.

Журналисти гледат излъчване на заседание по делото срещу Алексей Навални
Журналисти гледат излъчване на заседание по делото срещу Алексей Навални

Отделно срещу него има обвинение за неуважение към съда заради съдебно заседание по делото срещу него миналата година. По това обвинение той може да получи още 6 месеца лишаване от свобода.

“Обидих вашия тъмен господар Путин като не само оцелях, но и се върнах”, каза още Навални пред съда.

“Сега той ще увеличава времето ми в затвора до безкрай. Но аз вярвам, че най-лошото престъпление, което бих могъл да извърша, е да се уплаша от вас и от тези, които стоят зад вас.”

“Срам ги е да го съдят в Москва”

Делото срещу Навални се води в Изправителна колония №2, където опозиционерът излежава друга присъда от 2 години и половина лишаване от свобода. Миналата година той беше признат за виновен за това, че е нарушил стара условна присъда докато е бил в Германия. Там той се лекуваше след отравяне с нервнопаралитичното вещество новичок. Той обвинява за опита за убийството си Федералната служба за сигурност (ФСБ) и руския президент Владимир Путин.

Алексей Навални и съпругата му Юлия преди началото на заседанието на 15 февруари
Алексей Навални и съпругата му Юлия преди началото на заседанието на 15 февруари

Преди седмица Московският градски съд в район Лефортово командирова съдебен състав в изправителната колония, която се намира на около 200 км от руската столица. Според привържениците на Навални целта е делото да се води далеч от очите на журналистите и западните дипломати, които присъстваха на съдебните заседания на делото срещу опозиционера миналата година.

В изправителната колония не се допускат външни лица без специално разрешение, а внасянето на телефони и лаптопи е строго забранено.

Според адвокатката на Навални Олга Михайлова решението процесът срещу него да бъде проведен в наказателната колония “сериозно ще засегне” правото му на защита.

“Колонията е зона с ограничен достъп и е абсолютно забранено да се внасят телефони, компютри и други джаджи. Затова не разбирам как ще протече процесът”, каза Михайлова.

Този процес е толкова жалък, че ги е срам да го проведат в Москва.
Юлия Навална

Съпругата на Алексей Навални Юлия трябваше да поиска и получи специално разрешение, за да присъства на делото срещу него. Тя определи процеса като “незаконен и срамен” и написа в публикация в Инстаграм, че той е “толкова жалък, че ги е срам да го проведат в Москва”.

“Това е незаконен и срамен фалшив процес и начинът, по който е организиран, доказва, че съпругът ми е честен човек”, написа Юлия Навална.

“И го държат в затвора, защото не се страхува от тези власти.”

Новото дело срещу Навални предизвика и международни реакции. Германският канцлер Олаф Шолц каза, че то е “несъвместимо” с принципите на правовата държава по време на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин в Москва.

Международната неправителствена организация Амнести интернешънъл определи делото като “фалшив процес, на който присъстват затворнически пазачи вместо медии”.

“Очевидно е, че руските власти възнамеряват да гарантират, че г-н Навални няма да напусне затвора скоро”, написа организацията в изявление от 14 февруари.

Следващото изслушване по делото е в понеделник, 21 февруари.

"Едно царче плаши почтените хора". Двубоят на Путин и Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00

XS
SM
MD
LG