Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР сезира прокуратурата за престъпления в тол системата, извършени от дирeктора с "номерцата"


Вътрешният министър Бойко Рашков
Вътрешният министър Бойко Рашков

Полицията е изпратила данни за престъпления в тол системата, извършени от предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от МВР.

Проверката е започнала през октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление. Става въпрос за договор за управление на електронната система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние, подписан от предишното ръководство.

Договорът, който е на стойност над 136 млн. лв., е подписан в края на декември 2020 г. за срок от 60 месеца. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от над 2,5 млн. лв. на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора е в размер на 2,1, което според разследващите е основание за предполагаема нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет.

Сравнението на числата показва, че само за първите 24 месеца е изплатена почти половина от стойността на целия договор, който е общо за 60 месеца.

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата.

В периода, описан с съобщението на МВР, директор на АПИ беше Георги Терзийски. Той беше назначен за председател на Управителния съвет на агенцията в началото на 2019 г. В началото на 2020 г. Бойко Борисов изгони Георги Терзийски от Министерски съвет заради проблеми с организацията на винетките и го обвини в правене на “номерца”.

Терзийски беше освободен от поста от служебното правителство на Стефан Янев в края на май.

"Отиваш лично днес, заставаш на площада и викаш: "Няма да има винетки"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG