Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от ЕС ще преговарят заедно за доставки на газ. Повече помощ за бизнеса и домакинствата


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на преговорен екип, който да застане начело на сключването на сделки за закупуване на газ от името на всички страни от ЕС. Заедно с това Брюксел предвижда механизъм за компенсации за високите цени на енергията, насочени към уязвими групи, както и завишени минимални нива на запасяване в газохранилищата на страните членки. Това става ясно от официално съобщение от Брюксел.

Целта на създаването на обща група, която да води преговорите за закупуване на газ от името на всички страни от блока, е да се получат по-добри цени за всички. Преговарящите ще целят и създаването на бъдещи партньорства с ключови доставчици на енергия, извън тези, които предоставят газ и втечнен газ.

Преди началото на заседанието на Министерския съвет в София в сряда премиерът Кирил Петков съобщи, че България е била инициатор на предложението за съвместно закупуване на газ. Той добави, че правителството е предложило и създаване на механизъм, който да гарантира цени с таван от 50 евро за мегават час, намаляване на акциза за горива и други общоевропейски практики.

В съобщението си от ЕК съобщават, че ще разширят обхвата на предприетите през лятото на 2021 г. мерки за компенсации на бизнеса и домакинствата. Те ще целят да облекчат цените за най-уязвимите групи в обществото и икономиките на страните членки, като се очаква краткосрочно договаряне за конкретни механизми.

Заедно с това от ЕК ще направят законодателно предложение, с което всички страни членки на ЕС да бъдат задължени до 1 ноември да запълнят на 80% капацитета на газохранилищата си, с което да се избегне риска от външно влияние за отделните енергийни системи. От Брюксел съобщават още, че задължителните минимални нива на запасяване на газохранилищата могат да се покачат до 90% в следващите години. За да може процесът да не доведе до оскъпяване ЕК предлага въвеждането на 100% отстъпка върху тарифите, свързани с транзита на изходните и входящите точки на газохранилищата.

В началото на март по време на срещата на лидерите на страните от ЕС беше постигнато споразумение за прекратяването на енергийната зависимост на страните членки от Русия до 2027 г. Като основна цел беше поставена диверсификацията на енергийни източници за страните от блока, инвестиция в енергийната сигурност и намаляването на повишените цени за бизнеса и домакинствата. Сред направленията за постигане на независимост е и развитието на мощностите, свързани с възобновяеми енергийни източници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG