Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мир и солидарност". Леви интелектуалци заклеймиха Путин и руската агресия в Украйна


Искра Баева е една от хората, подписали петицията. На снимката тя говори на Националния събор на БСП на 3 юли на Бузлуджа.
Искра Баева е една от хората, подписали петицията. На снимката тя говори на Националния събор на БСП на 3 юли на Бузлуджа.

Български леви активисти осъдиха агресията на Русия в Украйна. Те настояха и за по-строги санкции срещу Путиновия режим в петиция, организирана от сайта “dВерсия“. Сред подписалите са историкът Искра Баева, която е и член на БСП, философът Деян Деянов, социологът Дмитрий Варзоновцев, политологът Страхил Делийски и други.

Те са обявяват още и в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, която включва и анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Това е първата толкова многобройна публична позиция на леви интелектуалци в България срещу руската инвазия в Украйна.

„Изразяваме пълна солидарност с украинския народ; осъждаме агресивните действия на Путиновия режим; подкрепяме териториалната цялост на Украйна, включително и принадлежността на областите Донецк, Луханск и Крим. Очакваме икономическите санкции над Русия да се задълбочат и разширят по начин, който да уязви авторитарния режим, олигархичните му структури и военната промишленост, докато тези действия не покажат възпиращ ефект върху продължаващата агресия; същевременно трябва да се щади достойносто съществуване на хората, живеещи в Русия, защото те са не по-малко жертва на националистическата и иредентистка политика на управляващия режим“, се казва в петицията.

Интелектуалците настояват още НАТО да не задълбочава военния конфликт с ответни удари.

„Настояваме българското правителство да бъде глас в полза на бързото и мирно разрешаване на ситуацията чрез конкретни действия, от които на първо място е допломатически и икономически натиск“, пишат още те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG